Francuski dziennik "Le Figaro" podał, że przyczyną śmierci była choroba nowotworowa.
Światowej sławy restaurator
Joel Robuchon w 1990 roku otrzymał prestiżowy tytuł "najlepszego kucharza stulecia", przyznany przez przewodnik kulinarny Gault&Millau. Był uważany za perfekcjonistę.
- Im starszy się staję, tym bardziej zdaję sobie sprawę, że prawda jest taka: im prostsze jedzenie, tym bardziej może być wyjątkowe - powiedział Robuchon w jednym z wywiadów w 2014 roku.
- Nigdy nie staram się mieszać więcej niż trzech smaków w jednym daniu, lubię wchodzić do kuchni ze świadomością, że (...) składniki są łatwe do wykrycia - dodał.
Robuchon urodził się w 1945 roku w Poitiers w zachodniej Francji i szybko awansował na stanowisko szefa kuchni w Hotelu Concorde La Fayette w Paryżu. Został nim w wieku 29 lat.
Reuters zwraca uwagę, że podobnie jak w przypadku wielu innych znanych szefów kuchni, jego nazwisko także stało się marką samą w sobie. Pozwoliło to na otwarcie sieci restauracji od Las Vegas do Szanghaju przez Bangkok, Makau, Tokio i Nowy Jork.
Prawie dwadzieścia restauracji należących do francuskiego restauratora na trzech kontynentach zdobyło ponad 30 gwiazdek Michelin.
Autor: mb//sta / Źródło: Reuters