Wybrzeże Kości Słoniowej od wtorku ma podnieść cenę ziarna kakaowego z 1000 do 1500 franków CFA za kilogram. To równowartość blisko 10 złotych. Informacje w sprawie zaplanowanej podwyżki podała agencja Reutera, powołując się na źródła w pięciu firmach eksportowych. Wybrzeże Kości Słoniowej jest największym producentem ziarna kakaowego na świecie.
Rząd ustala oficjalną cenę, za jaką plantatorzy mogą sprzedawać ziarna kakaowca. Według źródeł agencji Reutera, które poprosiły o anonimowość, podwyżka do 1500 franków CFA za kilogram w sobotę miała zostać zatwierdzona przez prezydenta Wybrzeża Kości Słoniowej Alassane Ouattarę.
Wcześniej tego dnia Ouattara zaakceptował propozycję ceny w przedziale 1100-1200 franków CFA za kilogram, ale potem zmienił zdanie i poprosił o jeszcze wyższą cenę, oczekiwaną przez producentów. W tym celu potrzebne było spotkanie rządu, który miał zaakceptować inicjatywę prezydenta.
Kakao drożeje
Decyzja zapada w momencie, gdy ceny kakao wzrosły ponad trzykrotnie w 2023 roku. Na nowojorskiej giełdzie cena kontraktów na dostawy ziarna kakaowego w maju po raz pierwszy w historii przekroczyła 10 tys. dolarów amerykańskich za tonę.
Wzrost ceny wynika z niskich plonów w Afryce Zachodniej, gdzie znajduje się około 70 proc. światowych upraw kakao. Niskie plony spowodowane są niespotykaną w wielu częściach Afryki suszą.
Młode strąki kakaowca potrzebują dużo wody, by się rozwinąć, jednak wszystkie kraje leżące wzdłuż Zatoki Gwinejskiej doświadczają bardzo wysokich temperatur, które od miesięcy znacznie przekraczają 30 stopni Celsjusza. Pora deszczowa - która co do zasady trwa od kwietnia do połowy listopada - już powinna się zacząć, ale wciąż jest sucho i gorąco.
Źródło: PAP, Reuters
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock