Salmonella w partii jaj

jaja jajka shutterstock_2586209839
Wstajesz i nagle wzrasta ci tętno. Wiele osób, które przeszły COVID-19, nie wie, że ma POTS
Źródło: Maria Mikołajewska/Fakty TVN
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował we wtorek o zanieczyszczeniu pałeczkami salmonelli partii jaj z chowu ściółkowego. "Producent podjął natychmiastowe działania zmierzające do wycofania kwestionowanej partii i zgodnie z jego wiedzą nie znajduje się już ona w obrocie" - napisano w komunikacie.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonelli w 3 z 5 próbek treści oraz w 2 z 5 próbek na powierzchni określonej partii jaj.

Jaja wycofane z rynku

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk,
  • Numer partii/minimalny termin przydatności do spożycia: 05.01.2026,
  • Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka, Zakład pakowania jaj: PL-24025908.
Salmonella w jajach. GIS ostrzega
Salmonella w jajach. GIS ostrzega
Źródło: GIS
GIS ostrzega przed salmonellą w partii jajek
GIS ostrzega przed salmonellą w partii jajek
Źródło: GIS

"Podmiot podjął natychmiastowe działania zmierzające do wycofania kwestionowanej partii i zgodnie z jego wiedzą nie znajduje się już ona w obrocie" - przekazał GIS.

Ryzyko zatrucia pokarmowego

"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzegł GIS.

Przeprowadzono również badania właścicielskie jaj pochodzących z wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. Trwa oczekiwanie na wynik.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

OGLĄDAJ: TVN24
pc

TVN24
NA ŻYWO

pc
Ten i inne materiały obejrzysz w subskrypcji
Zobacz także: