Rząd przyjął nowelę ustawy zmieniającej stawki VAT na szereg produktów. Obniżenie dotyczy m.in. pieczywa, cytrusów i musztardy, a podwyższenie np. ośmiorniczek, małż i lodu.
Jak zapewnia rząd, wprowadzane korekty nie mają na celu zwiększenia wpływów do budżetu, a chodzi o uproszczenie systemu stawek podatku VAT.
Co się zmieni?
Obniżki stawek
1. Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5 proc., czyli zostaną objęte stawką jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8 proc. stawką).
2. Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka – zostaną objęte 5-proc. stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 proc. w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości).
3. Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5 proc. (obecnie jest 8 proc.).
4. Musztarda, słodka papryka (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, tymianek) – zostaną objęte 8-proc. stawką jak pozostałe przyprawy (obecnie 23 proc.).
5. Książki wszelkiego rodzaju: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) – będą miały 5-proc. stawkę (obecnie e-booki i niektóre książki opodatkowane są 23-proc. stawką VAT).
6. Gazety, dzienniki i czasopisma drukowane oraz umieszczone na dyskach, taśmach i innych nośnikach oraz w formie elektronicznej (e-prasa) – zostaną objęte 8 proc. stawką VAT (oznacza to zejście ze stawki 23 proc. w przypadku niektórych gazet oraz e-prasy).
7. Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – będą objęte stawką 5 proc. (obecnie 8 proc.), podobnie jak artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy).
Wyższe stawki
1. Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, szafran, kurkuma) – stawka wzrośnie z 5 do 8 proc. Napoje owocowe i warzywne - z 5 na 23 proc. Soki oraz nektary owocowe i warzywne pozostaną na poziomie 5 proc..
2. Homary i ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są ww. produkty, dotychczas opodatkowane 5 proc. VAT, teraz będą obciążone 23-proc. stawką.
3. Lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – wzrost z 8 na 23 proc.
4. Stawka VAT na czasopisma specjalistyczne wzrośnie z 5 na 8 proc. Podwyżka nie obejmie drukowanych czasopism regionalnych i lokalnych, a także tych umieszczonych na dyskach i płytach oraz podobnych nośnikach, dla których utrzymano stawkę 5 proc.
Jeśli ustawę przyjmie parlament i podpisze ją prezydent, od 1 czerwca 2019 r. zaczną obowiązywać nowe stawki podatku VAT na e-booki i e-prasę. Natomiast od 1 stycznia 2020 r. mają być stosowane przepisy wprowadzające nowy sposób identyfikowania oraz stawki na pozostałe towary i usługi.
Autor: kris / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock