Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podał informację o wykryciu bakterii Salmonella w partii salami pochodzącego z Włoch. Produkt na polski rynek wprowadziła firma Lidl. Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - czytamy w komunikacie GIS.
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy w komunikacie.
Lidl wycofuje partię salami
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Salame Strolghino
Numer partii: 16
Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023
Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L
Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Kraj pochodzenia: Włochy
Zalecenia dla konsumentów
Jak poinformował GIS, producent we Włoszech i dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży. "Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - dodano w komunikacie.
GIS podkreślił, że konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Grand Warszawski / Shutterstock.com