Polska jest siódmym co do wielkości producentem jaj w Unii Europejskiej. Jest też znaczącym ich eksporterem, za granicę trafia 35 procent produkowanych w kraju jaj - poinformowała dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz Katarzyna Gawrońska.
Roczna produkcja jaj w Polsce to ok. 9,2 miliarda sztuk. Wywóz jaj z Polski jest koniecznością, gdyż produkcja znacznie przewyższa krajowe zapotrzebowanie. Z tego względu Polska jest w trójce największych unijnych eksporterów tego produktu - tłumaczy Gawrońska.
To, czy ów wywóz będzie dotyczył jaj w skorupkach czy też produktów przetwórstwa jaj, ma już drugorzędne znaczenie – zaznaczyła.
W 2018 roku polscy eksporterzy sprzedali za granicę 199,4 tys. ton jaj konsumpcyjnych, czyli o 23 proc. mniej niż w 2017 roku. Jednak gorszy wynik nie zaskakuje, bowiem 2017 r. był rekordowy w eksporcie ze względu na deficyt jaj w Unii Europejskiej, będący wynikiem tzw. afery fipronilowej (tj. używania niedozwolonych produktów dezynfekcyjnych przez hodowców kur nieśnych w krajach Europy Zachodniej), co doprowadziło do konieczności masowego wybijania stad.
Wówczas polscy producenci woleli wysyłać jaja za granicę niż sprzedawać w kraju, co doprowadziło do bardzo wysokich cen na rynku wewnętrznym.
Decyduje popyt w UE
O eksporcie jaj z Polski decyduje popyt w krajach unijnych, bowiem kraje UE są głównymi odbiorcami jaj. Najwięcej sprzedawanych jest do Holandii, Niemiec i Włoch. Udział wysyłek do państw pozaunijnych w całym eksporcie ogółem nie przekracza jednego procenta.
- Analizując dane handlowe zauważyliśmy, że w drugiej połowie 2018 roku polskie firmy wyraźnie ożywiły eksport poza obszar celny UE. Systematycznie sprzedawano jaja do Arabii Saudyjskiej, w zestawieniach pojawia się także Hongkong, Oman, Bahrajn, Irak. W tym kontekście warto także wspomnieć o wysyłkach polskich jaj do Gwinei, Kongo, Kenii, Mali, Liberii, Omanu. Jako ciekawostkę należy potraktować informacje, że jaja z Polski były wysyłane nawet na stację badawczą na Antarktydzie – powiedziała Gawrońska.
Oprócz eksportu jaj w skorupkach polski przemysł wysyła za granicę także duże ilości produktów jajecznych. Na przykład w roku 2016 eksport produktów z jaj wzrósł o 30 procent, w kolejnym roku aż o 59 procent.
- Tak duża dynamika roczna wzrostu sprzedaży zagranicznej dotyczyła produktów z całych jaj i żółtek w różnej formie przetworzenia. W dostawach z Polski dominowały świeże przetwory z całych jaj i żółtka, przy czym dużo więcej zaczęliśmy wysyłać proszku jajecznego i żółtek suszonych – podkreśliła dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Autor: //dap / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock