Chociaż dni i noce są coraz chłodniejsze, w polskich lasach wciąż można znaleźć grzyby. Grzybobranie w listopadzie to pomysł na aktywne spędzenie wolnego czasu. Lasy Państwowe podpowiadają, jakie grzyby można znaleźć o tej porze roku.
W listopadzie mamy szansę zebrać różne gatunki grzybów - podgrzybki, gąski, kurki, kanie i opieńki. Niestety czas na borowiki, maślaki i koźlarze skończył się w październiku.
Gdzie zbierać grzyby w listopadzie?
W Polsce grzybiarze wymieniają między sobą informacje o zbiorach w swoich okolicach. Na tej podstawie serwis grzyby.pl przygotowuje mapę występowania grzybów. W ostatnich tygodniach najwięcej ich było w województwach: pomorskim, zachodniopomorskim, lubuskim, wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, łódzkim, mazowieckim, świętokrzyskim i śląskim.
Gorsze warunki do zbierania grzybów panowały we wschodnich regionach - na Warmii i Mazurach, Podlasiu, w województwach lubelskim i podkarpackim.
Jak zbierać i przechowywać grzyby?
Jak radzą przedstawiciele Lasów Państwowych, należy delikatnie wykręcać grzyby, aby nie uszkodzić ich grzybni. Odcinanie trzonu niszczy ją i uniemożliwia prawidłowe rozpoznanie gatunku i wyrośnięcie na niej kolejnych grzybów. Nożyka używa się tylko do oczyszczania grzybów ze ściółki.
Zbiera się tylko zdrowe grzyby, to znaczy takie, które nie są nadgryzione, nasączone wodą, zaczerwienione lub nadpleśniałe. Jeśli się nie jest pewnym gatunku, lepiej zostawić go w lesie. Należy też nie ruszać grzybów, które są rzadkie i ginące.
Warto oszczędzić grzyby duże i stare, które nie są atrakcyjne kulinarnie i w lesie służą jako nasienniki.
Nie zbiera się grzybów rosnących na skraju lasu, w okolicy dróg i zakładów produkcyjnych, ponieważ wchłaniają one z otoczenia metale ciężkie i zanieczyszczenia.
Grzyby. W co je zbierać
Najlepiej zbierać grzyby do wiklinowych koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Foliowe torebki mogą zaparzyć grzyby i przyspieszysz ich psucie. Ponadto w foliowych torebkach mogą wydzielać się szkodliwe substancje.
Przed wyjściem do lasu warto sprawdzić listę grzybów podlegających ochronie, którą można pobrać ze strony Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.
Grzyby trujące
W Polsce występuje około 200 gatunków trujących grzybów. Spożycie niektórych z nich może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego należy zbierać tylko te, które się zna. Dla pewności warto pokazać swoje zbiory doświadczonemu grzybiarzowi lub porównać z atlasem grzybów.
Stacje sanitarno-epidemiologiczne w różnych regionach Polski oferują porady i konsultacje grzyboznawców. W poradniku Lasów Państwowych znajdziemy informację, że nie wszystkie grzyby trujące mają gorzki i piekący smak. Mitem jest również to, że wszystkie gatunki niejadalne mają pod kapeluszem blaszki, a jadalne rurki - przykładem mogą być kurki (jadalne grzyby z blaszkami) i goryczaki żółciowe (niejadalne grzyby z rurkami).
Wśród grzybów najsilniej trujących wymieniane są: muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy, muchomor czerwony, muchomor wiosenny i muchomor jadowity.
Źródło: Lasy Państwowe
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock