Dużo pracujesz, nie dbasz o dietę i wydajesz pieniądze na przypadkowe przekąski? Nie martw się, nie jesteś jedyny. Wielu z nas boryka się z tymi problemami na co dzień. Alżbeta Lenska, prowadząca program "Twój portfel, nasza dieta" na antenie TVN Meteo Active, ma na to doskonałe rozwiązanie: domowa, szybka i tania kuchnia. Wypróbujcie jej pomysły.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Bohaterką kolejnego odcinka "Twój portfel, nasza dieta" jest Iwona Budyta - technik radiolog. Kilka razy w tygodniu pracuje w godzinach 7-20. Ponieważ nie ma czasu na przygotowywanie posiłków, gotuje na 2-3 dni, a potem odgrzewa w mikrofalówce. Co więcej, często stołuje się w bufetach, gdzie kupuje głównie kanapki i słodkie bułki. Tygodniowo wydaje na jedzenie 245 zł. Zgłaszając się do programu Iwona chce zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze i wydawać mniej pieniędzy, planując jedzenie na cały dzień. Interesuje ją zatem łatwe, szybkie i niedrogie gotowanie.
Przykładowe zdrowe i szybkie menu
Śniadanie
Iwona nie jada w domu śniadań, bo pracę zaczyna już o 7. Alżbeta zaproponowała jej smaczną i pożywną jaglankę, gotową w 10 minut. Jak ją wykonać?
Do garnka wkładamy 4 łyżki płatków jaglanych, dolewamy mleko, odrobinę wody, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut i dodajemy 2 łyżki płatków owsianych, gotujemy przez kolejne 5 min. Posypujemy rodzynkami i kawałkami banana.
Porcja takiej jaglanki to tylko 1,50. Wcześniej Iwona wydawała na śniadania, najczęściej gotowe kanapki, ok 9 zł.
Lunch
Na lunch Iwona jada kanapki albo tosty z dżemem czy miodem. Alżbeta zaproponowała jej pożywną kanapkę z chleba razowego z pastą tuńczykową. Zrobienie pasty zajmuje ok 3 minut, a efekt dla kubków smakowych i zdrowia jest piorunujący. Wystarczy, że puszkę tuńczyka w sosie własnym zmiksujmy z suszonymi pomidorami, dwoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego, solą i pieprzem. Koszt takiej kanapki to 3,95 zł. Na mieście taką samą można kupić za 5 zł.
Obiad i kolacja
Na obiad Iwona stołuje się w bufecie lub sklepie w pobliżu pracy. Znów są to kanapki lub gotowe dania do przygrzania w mikrofalówce. Alżbeta zaproponowała jej, żeby w dniu, kiedy nie ma wielu zajęć po południu, ugotowała smaczną chińszczyznę, którą będzie mogła zjeść na ciepło z ryżem lub wieczorem na kolację na zimno z sałatą. Jak zrobić taką domową chińszczyznę?
Łopatkę wołową (500 g) przyprawiamy słodką papryką. Podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek przez kilka minut. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, pieprz i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy drobno pokrojonego pora, bambus i mieszankę warzyw chińskich. Całość dusimy pod przykryciem przez godzinę. Potem dodajemy migdały i rodzynki, dolewamy odrobinę wody i znów gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Porcja takiego dania to 8,30 zł.
Dzięki propozycjom Alżbety nasza bohaterka zaoszczędzi dziennie ponad 12 zł, a tygodniowo prawie 80 zł. Będzie też zdrowsza i pełna energii.
Autor: mar/jap / Źródło: TVN Meteo Active