To w Uniejowie był weekend pełen smaków. Podczas V Uniejowskiego Festiwalu Smaków kilkanaście restauracji otworzyło się na turystów, zapraszając ich na dania przygotowane z regionalnych produktów.
Podczas V Uniejowskiego Festiwalu Smaków organizowana była akcja degustacyjna "Smakowite spacery po Uniejowie". W kilkunastu restauracjach można było spróbować potraw festiwalowych. W niedzielę głównym bohaterem dań był ogórek kiszony produkowany z wody termalnej.
- Próbowaliśmy kilku rzeczy i bardzo dobrze oceniamy desery oraz dania główne. Wykorzystanie ogórka było dość ciekawe, zarówno w pastach, jak i sosach - mówią Kinga i Tomek, uczestnicy festiwalu.
Zalety wody termalnej
Podczas festiwalu można też było dowiedzieć się o korzystnych zastosowaniach wody termalnej, z której słynie Uniejów.
- Woda termalna w Uniejowie jest wyjątkowa, ponieważ ma tylko osiem gramów związków na litr. Nie jest ani słodka, ani mocno słona. Nadaje się bezpośrednio do zabiegów zdrowotnych, rehabilitacyjnych, jak i rekreacyjnych - mówi Jacek Kurpik, prezes uniejowskiej Geotermii.
Uniejów czerpie też inne korzyści ze złóż wody geotermalnej. Dzięki niej może ogrzewać mieszkania i domy. Jak podkreślił prezes Kurpik, korzystają z niej także budynki użyteczności publicznej. Przyczynia się to również do poprawy jakości środowiska naturalnego, w tym czystości powietrza.
- Zlikwidowaliśmy smog na terenie Uniejowa. To, że jesteśmy uzdrowiskiem, zobligowało nas do zachowania czystego powietrza i dzięki wodzie termalnej się to udaje - dodaje. Woda stosowana jest też w przemyśle kosmetycznym. Ostatnio też używana jest do produkcji ogórków kiszonych.
Autor: dd/map / Źródło: TVN Meteo
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo