W pracy na szybką i zdrową przekąskę najlepiej nadadzą się różnorakie pasty, które można zjeść z warzywami lub chlebem. Na obiad czy kolację dobrym rozwiązaniem będą kasze: na słodko i na ostro. Przedstawiamy propozycje z orientalną nutą Samar Khanafer, uczestniczki drugiej edycji programu "Master Chef".
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Fakt, że żyjemy szybko, a godziny pracy coraz bardziej się wydłużają, nie powinien być przeszkodą w zdrowym stylu życia. Zamiast kupować byle co, warto przygotować sobie przepyszne dania w domu, które bez trudu można zapakować do lunch-boxa i zabrać do pracy.
W najnowszym odcinku "Menu z pudełka" dowodzenie w kuchni przejmuje Samar Khanafer, pół Polka, pół Libanka, podróżniczka, graficzka i miłośniczka dobrej kuchni, uczestniczka drugiej edycji programu "Master Chef". Jej propozycje bogate są we wpływy kuchni Orientu.
Pasta z cieciorki z kaparami i wędzonym łososiem
Ciecierzycę łączymy z sokiem z cytryny i wodą, blendujemy, dodajemy pieprz, sól, pokrojone kapary i wędzonego łososia, którego kroimy w grubszą kostkę. Całość mieszamy i gotowe.
Pasta z serem feta z tymiankiem i sezamem
Ser feta rozdrabniamy rękoma, dodajemy trochę jogurtu naturalnego, ugniatamy widelcem, dodajemy pieprz, sezam i świeży tymianek. Całość mieszamy i gotowe.
Takie pasty pasty można jeść z warzywami np. paprykami lub z chlebem.
Kasza jaglana z daktylami i granatem
Kaszę jaglaną płuczemy i prażymy. Orzechy włoskie i 4 daktyle kroimy. Kaszę na centymetr zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę kardamonu i wody różanej, gotujemy. Po pewnym czasie dorzucamy daktyle, orzechy i rodzynki, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 min. W międzyczasie obieramy mango i granat. Dekorujemy nimi gotową kasze.
Kasza pęczak z warzywami i sosem pomidorowym
Kalafior dzielimy na różyczki, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i wkładamy do piekarnika, żeby się zarumienił. W międzyczasie kaszę pęczak przepłukujemy, zalewamy bulionem i gotujemy. Marchewkę obieramy, kroimy w grubsze pasterki i gotujemy w drugim garnku. Kroimy cukinię i bakłażana, którego solimy w celu pozbycia się goryczki. Na patelni z oliwą z oliwek szklimy cebulę i smażymy cukinię, która solimy i pieprzymy. Do gotującej się marchewki dorzucamy na 5 min. groszek. Po ugotowaniu odcedzamy. Następnie smażymy bakłażana. Wszystkie warzywa dorzucamy do ugotowanej kaszy. Przyprawiamy kuminem i kolendrą, posypujemy natką pietruszki.
Następnie przygotowujemy sos. Do pasaty pomidorowej dodajemy kolendrę, sól, pieprz, szczyptę chili, mieszamy i gotujemy. Kaszę z sosem łączymy dopiero przed podaniem.
Smacznego!
Autor: mar/mab / Źródło: TVN Meteo Active