Naukowcy wyprodukowali opakowanie, które nie zatruwa środowiska, a przy tym jest jadalne. Cechuje się znakomitą odpornością, jednak specjaliści pracują jeszcze nad podwyższeniem walorów smakowych.
W sklepach większość produktów kupujemy w plastikowych opakowaniach. Sztuczne pudełka m.in. po żółtym serze i wędlinie chronią jedzenie przed psuciem się, ale jednocześnie nie są ekologiczne. Oznacza to, że zawierają wiele szkodliwych dla przyrody związków. Aby rozwiązać ten problem, naukowcy wytworzyli opakowanie z białek, zawartych w mleku, czyli kazeinę. Jest ono wtedy przyjazne dla środowiska i nie zatruwa go. Fakt, że są wytwarzane z mleka, powoduje, że stają się biodegradowalne, a także jadalne.
Coraz lepsze rozwiązania
Na światowym rynku są już dostępne tworzywa, które można jeść. Jednak są one zbudowane ze skrobi, która jest bardziej porowata i przedostaje tlen do produktu,w rezultacie czego szybciej się psuje. Tymczasem opakowanie z kazeiny mają mniejsze "pory", dzięki czemu są bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych. Badacze, aby zwiększyć wytrzymałość opakowania, dodali do niego pektyny cytrusowe (węglowodany ze ścian komórkowych). Dzięki temu nie ingeruje to negatywnie w środowisko, a także sprawia że tworzywo staje się bardziej odporne na wilgoć i wysoką temperaturę. Ważną cechą jest to, że trudno rozpuszcza się w wodzie.
- Błony białkowe chronią przed przedostawaniem się tlenu, co zapobiega psuciu się żywności. Kiedy zastosujemy je w opakowaniu, mogą zmniejszyć marnotrawstwo żywności - powiedziała Peggy Tomasula z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i główny autor badań.
Po zastosowaniu kilku ulepszeń, finalnie opakowanie wygląda podobnie do foli, ale jest mniej elastyczne, zyskując przy tym większą odporność na tlen.
Walory smakowe
Jadalne opakowanie nie jest dość smaczne, ale żeby podwyższyć walory smakowe naukowcy chcą dodawać do nich aromaty. Ponadto zamierzają dorzucać witaminy, probiotyki i składniki odżywcze, żeby jedzenie ich korzystnie działało na nasze zdrowie.
- Sposoby zastosowania tego opakowania są nieograniczone - powiedziała Laetitia Bonnaillie, współautor badań. - Jesteśmy obecnie na etapie testowania tworzywa - dodała.
Autor: AD/tw / Źródło: Sciencedaily
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock