Nie rezygnuj z grillowania na diecie. Tłustą karkówkę zamień na szaszłyk

Zdrowy i dietetyczny szaszłyk
Dietetyczne potrawy z grilla
Będąc na diecie, wcale nie musisz rezygnować z grillowanych potraw. Dietetyk magazynu "Pożegnanie z wagą" podpowiada, jak zrobić zdrowy, smaczny i niskokaloryczny szaszłyk.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Do przygotowania dietetycznego szaszłyka potrzebne nam będą następujące składniki:

- pierś z kurczaka,

- papryka ostra,

- papryka słodka,

- przyprawa garam masala,

- sól,

- pieprz,

- jogurt naturalny,

- miód,

- koncentrat pomidorowy,

- papryka żółta i czerwona,

- pieczarki,

- czosnek,

- oliwa z oliwek,

- cebula,

- sok z cytryny,

- cukinia,

- świeży imbir.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy marynatę do kurczaka. Do szklanki jogurtu naturalnego dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę miodu i odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy. Następnie wsypujemy mieszankę przypraw z papryki ostrej, słodkiej, garam masali, soli i pieprzu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, imbir i sok z cytryny. Mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

W tym czasie kroimy w plasterki cukinię, pieczarki, cebulę i papryki. Następnie nadziewamy na patyczki razem z kurczakiem i układamy na tacce do grillowania.

- Nigdy nie grillujcie bezpośrednio na kratce, bo tłuszcz z mięsa, skapując na węgiel, tworzy związki rakotwórcze - podkreśla Aneta Łańcuchowska, dietetyk programu "Pożegnanie z wagą".

Autor: mar/map / Źródło: TVN Meteo Active

Czytaj także: