Będąc na diecie, wcale nie musisz rezygnować z grillowanych potraw. Dietetyk magazynu "Pożegnanie z wagą" podpowiada, jak zrobić zdrowy, smaczny i niskokaloryczny szaszłyk.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do przygotowania dietetycznego szaszłyka potrzebne nam będą następujące składniki:
- pierś z kurczaka,
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- przyprawa garam masala,
- sól,
- pieprz,
- jogurt naturalny,
- miód,
- koncentrat pomidorowy,
- papryka żółta i czerwona,
- pieczarki,
- czosnek,
- oliwa z oliwek,
- cebula,
- sok z cytryny,
- cukinia,
- świeży imbir.
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy marynatę do kurczaka. Do szklanki jogurtu naturalnego dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę miodu i odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy. Następnie wsypujemy mieszankę przypraw z papryki ostrej, słodkiej, garam masali, soli i pieprzu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, imbir i sok z cytryny. Mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie kroimy w plasterki cukinię, pieczarki, cebulę i papryki. Następnie nadziewamy na patyczki razem z kurczakiem i układamy na tacce do grillowania.
- Nigdy nie grillujcie bezpośrednio na kratce, bo tłuszcz z mięsa, skapując na węgiel, tworzy związki rakotwórcze - podkreśla Aneta Łańcuchowska, dietetyk programu "Pożegnanie z wagą".
Autor: mar/map / Źródło: TVN Meteo Active