Naukowcy o krok od kontroli procesu powstawania tłuszczu

Chcą kontrolować ilość i rodzaj produkowanych w organizmie komórek tłuszczowych
Chcą kontrolować ilość i rodzaj produkowanych w organizmie komórek tłuszczowych
Źródło: Shutterstock
Obecnie testowana jest procedura, polegająca na manipulacji procesem tworzenia się komórek tłuszczowych. Może się okazać skuteczniejszą metodą walki z nadwagą, niż precyzyjnie skomponowana dieta i dobrane ćwiczenia.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Opublikowana w marcu 2016 r. na łamach magazynu "The FASEB Journal" opisuje nową, potencjalnie skuteczniejszą od aktywności fizycznej i diety metodę na walkę z otyłością. Jej autorzy wskazują bowiem, że część komórek tłuszczowych powstaje z komórek produkowanych przez szpik kostny.

Mogą być kluczowe

Ustalenia zespołu, który to odkrył sugerują, że możliwe będzie manipulowanie procesem tworzenia się komórek tłuszczowych, uzyskując kontrolę nad ilością i rodzajem, jaki będzie się generował.

Uczeni nie kryją, że mają nadzieje na odsunięcie tym samym szeregu powiązanych z otyłością chorób takich jak cukrzyca typu 2., nadciśnienie, patologie układu sercowo-naczyniowego, bezdech senny, choroby nerek, niektóre rodzaje nowotworów, a może nawet i samą zdolność do utycia w stopniu zagrażającym zdrowiu.

Mniej i bardziej niebezpieczne

- Nasze badania sugerują, że istnieje rodzaj gromadzących tłuszcz produkowanych przez nasze ciało komórek warunkujących nie tyle odkładanie się tkanki tłuszczowej, ile określających zagrożenie wystąpienia chorób z otyłością powiązanych - wyjaśnił Dwight J. Klemm, doktorant który miał udział w opisywanych badaniach pracując z zespołem na stanowym Uniwersytecie Medycznym w mieście Aurora, w stanie Kolorado.

- Ten paradygmat wskazuje nowe strategie zapobiegające i leczące otyłość poprzez odwrócenie procesu nabierania masy dzięki wprowadzeniu modyfikacji mającymi na celu kontrolę jaki rodzaj tkanki tłuszczowej w ogóle będzie przez organizm produkowany - wyjaśnił.

Dwa DNA, jeden człowiek

Zespół publikowane w prasie zagadnienie udowodnił podczas badań laboratoryjnych. Pod mikroskop trafiły próbki pozyskane od osoby, która kilka miesięcy wcześniej miała przeszczep szpiku kostnego od niespokrewnionego dawcy. Tkankę pobrano z brzucha, z tkanki nieco głębiej względem skóry ulokowanej w okolicach pępka. W ten sposób naukowcy chcieli ustalić, czyje DNA - biorcy czy dawcy - miała tkanka tłuszczowa w tym miejscu.

Okazało się, że nagromadzony tłuszcz miał DNA dawcy co potwierdziło przypuszczenie o tworzeniu się komórek w przeszczepionym szpiku kostnym. To uzupełnia ustalenia innych naukowców, którzy analizując rodzaje komórek tłuszczowych w organizmach myszy dowiedli związanego z nimi ryzyka. Tworzone w szpiku tego rodzaju komórki są bowiem szczególnie niebezpieczne ponieważ intensyfikują stan zapalny w organizmie i utrudniają innym komórkom odpowiedź na insulinę.

Rozwiązanie wielu zagadek

- Te ustalenia mogą rozwikłać wiele zagadek związanych z procesem nagromadzania się tkanki tłuszczowej, jej utratą i tym, jak tłuszcz sam w sobie wpływa na ludzki organizm - przyznał Thoru Pederson, redaktor naczelny magazynu "The FASEB Journal". - Im bardziej będziemy pogłębiać to zagadnienie, tym bliżej będziemy aby ostatecznie zlikwidować szkodliwy wpływ komórek tłuszczowych na organizm - podkreślił.

Cegiełka zdrowia

Cegiełka zdrowia. Wszystko o otyłości

Autor: stella/rp / Źródło: science daily

Czytaj także: