Każdy wie, że miód jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Jego lecznicze właściwości poznajemy od najmłodszych lat, gdy rodzice podają go nam na bolące gardło czy kaszel. Jednak jest kilka rodzajów miodu i każdy ma nieco inne właściwości.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Jesienią i zimą miód wspomaga odporność, wiosną zapobiega alergii, a latem może przyspieszyć gojenie się ranek. Poznaj właściwości różnych rodzajów miodu.
Miód akacjowy
Jest bardzo jasny i długo pozostaje w stanie ciekłym (nie krystalizuje). Ma też najwięcej sacharozy ze wszystkich miodów nektarowych, dzięki czemu jest bardzo słodki. Miód akacjowy pomaga w przypadku dolegliwości układu pokarmowego. Jest dobry m.in. na zgagę, nadkwasotę i zaburzenia układu trawiennego.
Miód rzepakowy
Ma słomkowy kolor i krystalizuje bardzo szybko (nawet w ciągu kilku dni). Ma najwięcej glukozy i aminokwasów ze wszystkich miodów. Jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, pomaga w odtruwaniu i w przemianie tłuszczów. Miód rzepakowy jest też dobry na choroby serca. Wszystko dzięki temu, że obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi. Wzmacnia mięsień sercowy i siłę jego skurczu.
Miód lipowy
Ma żółty lub zielonkawo-żółty kolor i ostry smak z lekką goryczką. Jest dobry na przeziębienie i dolegliwości górnych dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie i przeciwgorączkowo.
Miód malinowy
Posiada żółtawy kolor. Jest łagodny w smaku, ale lekko kwaskowaty. Działa przeciwgorączkowo, napotnie i antyseptycznie, przez co stosuje się go przy przeziębieniach i schorzeniach górnych dróg oddechowych. Jest także podawany w niedokrwistości i miażdżycy.
Miód wielokwiatowy
Jest żółty lub jasnobrązowy, łagodny w smaku. Jest stosowany przeciw anemii i ma działanie przeciwalergiczne. Jednak miody wielokwiatowe są pozyskiwane z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół, a ich właściwości są uzależnione od gatunków oblatywanych przez pszczoły.
Miód wrzosowy
Ma ciemnobrunatny kolor i ostry, gorzkawy smak. Nie zawiera zbyt wielu witamin, ale posiada liczne enzymy i wolne aminokwasy. Miód wrzosowy jest dobry na zapalenie dróg moczowych, kamicę nerkową i zapalenie jelit. Stosuje się go także przy leczeniu przeziębień i chorób grypopodobnych. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza zawartej w nim inhibinie, która hamuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie.
Miód spadziowo-nektarowy
Miody spadziowe różnią się od nektarowych tym, że są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach owadów, a nie z pyłków kwiatowych. Spadź może być liściasta lub iglasta. Miód spadziowo-nektarowy działa jak antybiotyk. Miód ze spadzi drzew liściastych ma właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące, a także moczopędne i żółciopędne. Miód ze spadzi drzew iglastych stosuje się przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego.
Autor: zupi/jap / Źródło: X-NEWS, Kaszubskie Miody, Wikipedia
Źródło zdjęcia głównego: pixbay / estelheitz