TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Jesienią i zimą miód wspomaga odporność, wiosną zapobiega alergii, a latem może przyspieszyć gojenie się ranek. Poznaj właściwości różnych rodzajów miodu.
Miód akacjowy
Jest bardzo jasny i długo pozostaje w stanie ciekłym (nie krystalizuje). Ma też najwięcej sacharozy ze wszystkich miodów nektarowych, dzięki czemu jest bardzo słodki. Miód akacjowy pomaga w przypadku dolegliwości układu pokarmowego. Jest dobry m.in. na zgagę, nadkwasotę i zaburzenia układu trawiennego.
Miód rzepakowy
Ma słomkowy kolor i krystalizuje bardzo szybko (nawet w ciągu kilku dni). Ma najwięcej glukozy i aminokwasów ze wszystkich miodów. Jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, pomaga w odtruwaniu i w przemianie tłuszczów. Miód rzepakowy jest też dobry na choroby serca. Wszystko dzięki temu, że obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi. Wzmacnia mięsień sercowy i siłę jego skurczu.
Miód lipowy
Ma żółty lub zielonkawo-żółty kolor i ostry smak z lekką goryczką. Jest dobry na przeziębienie i dolegliwości górnych dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie i przeciwgorączkowo.
Miód malinowy
Posiada żółtawy kolor. Jest łagodny w smaku, ale lekko kwaskowaty. Działa przeciwgorączkowo, napotnie i antyseptycznie, przez co stosuje się go przy przeziębieniach i schorzeniach górnych dróg oddechowych. Jest także podawany w niedokrwistości i miażdżycy.
Miód wielokwiatowy
Jest żółty lub jasnobrązowy, łagodny w smaku. Jest stosowany przeciw anemii i ma działanie przeciwalergiczne. Jednak miody wielokwiatowe są pozyskiwane z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół, a ich właściwości są uzależnione od gatunków oblatywanych przez pszczoły.
Miód wrzosowy
Ma ciemnobrunatny kolor i ostry, gorzkawy smak. Nie zawiera zbyt wielu witamin, ale posiada liczne enzymy i wolne aminokwasy. Miód wrzosowy jest dobry na zapalenie dróg moczowych, kamicę nerkową i zapalenie jelit. Stosuje się go także przy leczeniu przeziębień i chorób grypopodobnych. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza zawartej w nim inhibinie, która hamuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie.
Miód spadziowo-nektarowy
Miody spadziowe różnią się od nektarowych tym, że są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach owadów, a nie z pyłków kwiatowych. Spadź może być liściasta lub iglasta. Miód spadziowo-nektarowy działa jak antybiotyk. Miód ze spadzi drzew liściastych ma właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące, a także moczopędne i żółciopędne. Miód ze spadzi drzew iglastych stosuje się przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego.
Autor: zupi/jap / Źródło: X-NEWS, Kaszubskie Miody, Wikipedia
Źródło zdjęcia głównego: pixbay / estelheitz