Wszyscy uwielbiamy słodkości i bardzo często nie potrafimy się oprzeć słodzonym smakołykom. W nadmiernej ilości cukier bywa jednak szkodliwy, a w 100 g jest aż 400 kcal., co nie służy "trzymaniu" linii. Dlatego warto pomyśleć o tym, czym można go zastąpić, by było smacznie i zdrowo.
Świetnym substytutem cukru może być miód, stewia, ksylitol lub też po prostu suszone owoce. Zobaczcie, jak sprawić, by słodycze nie były grzechem, a smakowały tak samo wspaniale.
Miód
Jest naturalnie słodki i zawiera wiele enzymów. Dobrze sprawdzi się do słodzenia herbaty i deserów. 100 g miodu zawiera 320–330 kcal. W jego składzie przeważają cukry proste - glukoza i fruktoza, dzięki czemu miód ma właściwości wzmacniające. Jest on cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną lub umysłową.
Suszone owoce
Są zdrowe i słodkie. Świetnie nadają się do wszelkich wypieków. Z suszonych owoców usuwana jest większość wody, przez co są słodsze, ale dostarczają kilkukrotnie więcej kalorii i cukru niż surowe owoce. Warto jednak zastąpić nimi cukier, bo mają w sobie wiele cennych składników, takich jak witamina C i kwas foliowy. 100 g suszonych owoców ma około 300 kcal (np. suszone daktyle - 275 kcal, suszone jabłka - 332 kcal).
Stewia
Jest 300 razy słodsza od cukru, a nie posiada prawie żadnych kalorii. Jest też bezpieczna dla cukrzyków, bo nie podnosi poziomu cukru we krwi. Coraz częściej używa się jej jako zamiennika tradycyjnego cukru i dodaje się do potraw i napojów.
Ksylitol
Ksylitol, czyli cukier brzozowy, posiada właściwości bakteriobójcze. Nie powoduje też próchnicy i nie zakwasza organizmu, przez co często jest dodawany do gum do życia i cukierków. Jest także bezpieczny dla diabetyków, bo jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Ksylitol ma aż o 40 procent mniej kcal niż cukier. 100 g ksylitolu ma 240 kcal.
Fruktoza
Fruktoza, czyli cukier owocowy, jest zawarty w naturalnych sokach owocowych, które można dodać do ciast i innych wypieków. Podobnie jak stewia, jest doskonałym zamiennikiem cukru dla diabetyków. Spożywanie fruktozy nie jest jednak tak zdrowe, jak wykorzystywanie w diecie stewii czy ksylitolu. Według badań fruktoza nie aktywuje w mózgu funkcji, która jest odpowiedzialna za uczucie sytości. Jest tak samo kaloryczna jak cukier (w 100 g znajduje się 400 kcal), jednak jest dwa razy od niego słodsza.
Autor: zupi/jap / Źródło: X-News, wikipedia