Jak zrobić amerykańskie dania z polskich produktów?

Chili con carne
Amerykańskie smaki w polskiej kuchni. "Twój portfel, nasza dieta", odc. 11
Joanna Ślubowska kocha amerykańską kuchnię. W końcu połowę swojego życia mieszkała w USA. Alżbeta Lernska w programie "Twój portfel, nasza dieta" pokazuje jej, że nie musi rezygnować ze swoich ulubionych smaków, gotując w Polsce. Podpowiada jak z rodzimych produktów przygotować zdrowe chili con carne czy popularne naleśniki z syropem klonowym. Co więcej, na jej propozycjach Joanna zaoszczędzi miesięcznie ponad 400 zł.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Joanna Ślubowska mieszkała w Stanach Zjednoczonych 25 lat. Pracował w bankowości giełdowej. Żyjąc tam, brakowało jej polskiego chleba i kiełbasy. Po powrocie do kraju tęskni za amerykańską kuchnią. Alżbeta Lenska, która też trochę czasu spędziła w USA, podpowiada jej jak tanio, smacznie i przede wszystkim zdrowo przygotować amerykańskie przysmaki.

Pancakes z syropem klonowym

Joanna na śniadanie jada drożdżówki. Alżbeta zaproponowała jej zdrowszą wersję amerykańskich naleśników z syropem klonowym. Jak je przygotować? Należy rozbić i roztrzepać jajko, dodać pół szklanki mleka, rozgniecionego banana i wymieszać. Małe placuszki smażymy na oleju rzepakowym i podajemy z syropem klonowym. Koszt takiego śniadania to tylko 1,50 zł. Joanna do tej pory za drożdżówkę płaciła 5 zł.

Naleśniki z syropem klonowym
Naleśniki z syropem klonowym

Chili con carne

Joanna uwielbia również meksykańską kuchnię. Odwiedziła kilka restauracji tego typu w Polsce, ale żadna nie zyskała jej uznania. Alżbeta postanowiła zmierzyć się z jej kapryśnym podniebieniem daniem chili con carne. Robi się je łatwo i szybko.

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej cebulę i mieloną wołowinę, dolewamy przetarte pomidory i dusimy 20 minut. Pod koniec dodajemy kukurydzę i czerwona fasolę. Gotowe danie posypujemy kolendrą i dodajemy nochosy. Jego koszt to tylko 4,50 zł. Do tej pory Joanna wydawała na nie aż 16 zł.

Chili con carne
Chili con carne

Rurki-kulki

Nasza bohaterka uwielbia wszelkiego rodzaju słodkości. Ma słabość do rurek z kremem. Alżbeta przygotowała dla niej kulki z serka mascarpone, obsypane płatkami kukurydzianymi, które w smaku przypominają kupne rurki ze sklepu.

Żeby je wykonać należy do oleju kokosowego dodać cukier z prawdziwą wanilią i miksować na wysokich obrotach przez 2 minuty. Następnie dodajemy do tego serek mascarpone i i miksujemy je na jednolitą konsystencję. Taką bazę odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie formujemy małe kuleczki i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Koszt takiej przekąski to 1,32 zł, zamiast 3 zł wydawanych na sklepową rurkę.

Rurki-kulki
Rurki-kulki

California chicken salad

Na kolację nasza bohaterka objada się kupnymi słodkościami. Nie jest to ani tanie, ani zdrowe. W zamian Alżbeta proponuje swoją ulubioną amerykańską sałatkę z grillowanym kurczakiem.

Do miksu sałat dodajemy ugrillowanego wcześniej kurczaka, następnie mandarynkę. Wszystko polewamy dressingiem z oliwy, musztardy dijon i z miodu z cytryną. Wszystko posypujemy rozdrobnionymi nachosami. Koszt takiej sałatki to 3,80 zł.

California chicken salad
California chicken salad

W sumie na propozycjach Alżbety Joanna dziennie zaoszczędza 14,88 zł, tygodniowo 104, 16 zł, a miesięcznie ponad 400 zł.

Autor: mar/mab / Źródło: TVN Meteo Active

Czytaj także: