Lato obfituje w owoce i warzywa, których brakuje w kolejnych miesiącach. Warto więc wykorzystać ten czas i przygotować przetwory. Podpowiadamy, jak najlepiej pasteryzować słoiki w garnku i piekarniku.
Sezon na przetwory zaczyna się już w maju.Pamiętaj, żeby odpowiednio przygotować słoiki do pasteryzowania.Przetwory możesz przechowywać przez rok.Na czym polega pasteryzowanie? Najpopularniejszym sposobem na zatrzymanie smaku lata jest pasteryzacja, czyli proces, który polega na ogrzewaniu zamkniętych w słoikach owoców lub warzyw. Dzięki pasteryzacji i wykorzystywanej w tym procesie wysokiej temperaturze niszczone są drobnoustroje chorobotwórcze i enzymy. Jednocześnie zachowany zostaje smak potraw. Jakie przetwory zrobić? Przygotowywanie przetworów można zacząć już w maju. Wtedy pojawiają się produkty, które na pewno będą cieszyły podniebienie domowników w kolejnych miesiącach. Przetwory w maju – szczaw, rabarbar, szparagi, mniszek lekarski, młode pędy sosny, kwiaty dzikiej róży.Przetwory w czerwcu – truskawki (dżemy, soki, kompoty), rabarbar, poziomki, czereśnie, młode buraczki z liśćmi, szpinak, koperek, kwiaty czarnego bzu.Przetwory w lipcu – to dobry czas na owocowe dżemy, musy, galaretki, konfitury, soki, wina i nalewki. Jest sezon na porzeczki, truskawki, poziomki, maliny, czereśnie, agrest, jagody, morele, orzech włoski, kalarepa, groszek, fasolka szparagowa, ogórki.Przetwory w sierpniu - śliwki, wczesne odmiany gruszek, ogórki (kiszenie i konserwowanie), pomidory (przeciery, soki), jeżyny, maliny, owoce czarnego bzu, mirabelki, wiśnie, brzoskwinie, kabaczki, patisony, cukinie i kurki.Przetwory we wrześniu - sałatki wielowarzywne, kabaczki, cukinie, papryki, pomidory, buraki, kalafiory, marchew, gruszki, śliwki, jabłka, grzyby leśne, aronia, winogrona, jarzębina.Przetwory w październiku - kapusta (kiszona), kiszonki z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek, gruszek i innych. To sezon na przetwory z owoców dzikiej róży i pigwy oraz grzybów leśnych.Przetwory w listopadzie – warzywa korzeniowe i kapusta. Jak przygotować się do pasteryzacji? Jeżeli chcesz przygotować przetwory, pamiętaj, żeby znaleźć odpowiednie słoiki - nie mogą być popękane, nie mogą mieć wyszczerbień, a ich nakrętki powinny mieć równe brzegi. Możesz wykorzystać słoiki, które są obecnie najczęściej spotykane, czyli słoiki typu twist. Mają one na końcu specjalny gwint i nakrętkę, która umożliwia szczelne zamknięcie słoika. Zanim przejdziesz do właściwej pasteryzacji wybrane przez siebie słoiki dokładnie umyj płynem do naczyń lub wstaw je do zmywarki. Po umyciu słoika wygotuj je lub wypraż w piekarniku. Jak wekować słoiki - pasteryzacja w garnku Przygotowane wcześniej słoiki należy napełnić przetworami i upewnić się, że są dobrze zakręcone. W garnku, który wykorzystasz do pasteryzowania, połóż na dnie specjalną, metalową wkładkę lub ścierkę. Bardzo ważne jest, aby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z rozgrzanym dnem garnka. Następnie wstaw słoiki do garnka. Nie wkładaj do garnka zbyt wielu słoików na raz. Ważne, żeby między słoikami woda mogła swobodnie przepływać. Jak zagotować słoiki? Wlej gorącą wodę do garnka. Uważaj, żeby sięgała około dwóch centymetrów poniżej najmniejszego słoika. Podgrzewaj dotąd aż woda zacznie wrzeć. Następnie pasteryzuj słoiki przez taki czas, jaki widnieje w przepisie na przetwory, które aktualnie robisz. Zauważysz, że wieczka słoików się uwypukliły i delikatnie strzeliły. Po odpowiednim czasie wyciągnij słoiki z wrzątku. Dociśnij wieczka i raz jeszcze je dokręć. Następnie postaw słoiki na wieczkach i zostaw na kilkanaście godzin aż do wystygnięcia. Pasteryzacja słoików w piekarniku Drugą możliwością jest pasteryzacja na sucho – w piekarniku. Również w tym przypadku przede wszystkim należy napełnić słoiki przetworami i bardzo dokładnie zakręcić. Następnie ustaw słoiki na blaszce i wstaw je do piekarnika. Temperaturę w piekarniku ustaw na 130 stopni Celsjusza i od momentu, kiedy się nagrzeje, trzymaj słoiki w środku przez godzinę. Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoiki z piekarnika, dociśnij i dokręć wieczka, postaw słoiki na wieczkach i poczekaj aż wystygną. Pasteryzacja w zmywarce Trzecią metodą jest pasteryzowanie słoików w zmywarce. Na początek należy napełnić słoiki przetworami i bardzo dokładnie zakręcić. Wstaw je do góry dnem do zmywarki i ustaw urządzenie na program z wysoką temperaturą (70-75 stopni Celsjusza). Należy przede wszystkim pamiętać o tym, żeby nie używać żadnych detergentów. Po zakończonej pasteryzacji wyjmij słoiki i ustaw je do wystygnięcia. Jak długo przechowywać przetwory? Przygotowane przetwory należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Możesz je trzymać przez rok. Pamiętaj jednak, że potrawy mięsne, które są pasteryzowane, mają krótszy termin – od dwóch do trzech miesięcy. Po otwarciu słoika przetwory powinno się spożyć w ciągu kilku dni. Dlatego najlepiej pasteryzować mniejsze słoiki. Pleśń, którą czasem można zobaczyć na przetworach, jest szkodliwa. Nie należy spożywać takich przetworów, ponieważ pleśń łatwo rozprzestrzenia się na całą zawartość słoika lub butelki. Nie wystarczy również usunięcie pleśni czy ponowne poddanie przetworu obróbce termicznej.
Autor: aw / Źródło: Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Politechnika Warszawska
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock