W odpowiedzi na nasz brak czasu producenci żywności zasypują nas szybkimi i łatwymi zamiennikami normalnego jedzenia, jak rosół w kostkach czy dania typu instant. Eksperci przestrzegają jednak przed taką dietą. Dania z proszku to ich zdaniem cisi zabójcy.
Do prawdziwego rosołu czy domowego barszczu im daleko, chociaż swoje wdzięczne i apetyczne nazwy podkradają zupom goszczącym na polskich stołach. Nad oryginałami mają tylko jedną przewagę: krótki czas przygotowania. Na tym jednak lista się kończy. Spożywanie nadmiaru barwników i konserwantów, które są składnikami dań typu instant może poważnie zaburzyć funkcjonowanie organizmu człowieka.
- Zdecydowanie powinniśmy unikać spożywania tego typu produktów, ponieważ są praktycznie pozbawione wartości odżywczej. W zamian za to zawierają ogromne ilości soli, konserwantów, barwników, wzmacniaczy smaku i zapachu i inne substancje dodatkowe oraz utwardzane oleje roślinne. Zbyt częste sięganie po produkty typu instant, zwłaszcza w nadmiernych ilościach, może być przyczyną wielu zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu - ostrzega dietetyk medyczna mgr Magdalena Uchman.
Za słona dieta
- Nadmierna podaż soli z dietą przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi i w konsekwencji do rozwoju nadciśnienia, które z kolei jest przyczyną chorób układu krążenia. Stan układu krążenia uzależniony jest również w sposób bezpośredni z nadmiarem soli w diecie. Duża zawartość soli zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu, może też prowadzić do zmian w budowie serca, prowadzących do jego niewydolności - wyjaśnia dietetyk. To nie wszystko. Nadmierna ilość soli w diecie może być również czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju kamicy nerkowej, osteoporozy czy nowotworów żołądka. Mało?
Zabójcze tłuszcze
Drugim niebezpiecznym dla człowieka składnikiem są utwardzane tłuszcze roślinne. Pojawiają się w m.in. w kostkach rosołowych, zupkach z proszku, czy innych "szybkich" daniach.
- Niekorzystnym efektem utwardzania olejów roślinnych jest powstawanie izomerów trans. Wpływają one na podwyższenie stężenia cholesterolu LDL w surowicy krwi i co gorsza jednocześnie obniżają stężenie cholesterolu HDL. Ponadto kwasy tłuszczowe typu trans zwiększają stężenie lipoproteiny A podawanej jako czynnik ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca - wylicza Magdalena Uchman.
Co zamiast proszku?
Jeśli brakuje czasu na gotowanie, lepiej poszukać w sieci prostych i szybkich przepisów niż sięgać po dania typu instant. Kulinarni blogerzy wrzucają dużo ciekawych propozycji, których przygotowanie zajmie do 15-20 minut, a na talerzu znajdą się wartościowe produkty odżywcze.
Autor: PW/kka
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock