Chociaż większość instytucji zdrowia publicznego zaleca ograniczenie spożycia cukru w celu ochrony zębów i poprawy diety, dotąd istniały ograniczone badania dotyczące wpływu spożycia cukru na choroby sercowo-naczyniowe. Choroby te są główną przyczyną zgonów i chorób w Europie, a zmiana diety jest stosunkowo łatwym sposobem na zmniejszenie ryzyka.
Aby zrozumieć, w jaki sposób spożycie cukru wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zespół naukowców ze Szwecji zebrał dane z dwóch głównych badań populacyjnych, Swedish Mammography Cohort i Cohort of Swedish Men. W badaniach tych ankiety dietetyczne zostały przeprowadzone w 1997 i 2009 roku, co pozwoliło monitorować też diety uczestników w czasie. Łącznie zbadano w ten sposób wyniki 69 705 osób.
ZOBACZ TEŻ: Powszechnie stosowany dodatek do żywności może prowadzić do cukrzycy
Cukier i choroby serca
Naukowcy przyjrzeli się oddzielnie trzem rodzajom żywności z wysoką zawartością cukru: dodatkom, takim jak miód, słodkim przekąskom, takim jak ciastka, oraz słodzonym napojom, takim jak napoje gazowane. Następnie przeanalizowali ich związek z siedmioma chorobami sercowo-naczyniowymi: dwoma różnymi typami udaru, zawałem serca, niewydolnością serca, tętniakiem aorty, migotaniem przedsionków i zwężeniem aorty.
Uczestnicy byli monitorowani aż do zgonu, zdiagnozowania jednej z chorób sercowo-naczyniowych lub do końca okresu obserwacji w roku 2019. W tym okresie u 25 739 uczestników zdiagnozowano chorobę sercowo-naczyniową. Następnie naukowcy wykorzystali te dane, aby ustalić, w jaki sposób różne rodzaje spożycia cukru wpływają na ryzyko różnych chorób sercowo-naczyniowych.
Jaki cukier najbardziej szkodzi?
Okazało się, że spożywanie słodkich napojów było gorsze dla zdrowia niż jakikolwiek inny rodzaj spożycia cukru: picie większej ilości słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko udaru niedokrwiennego, niewydolności serca, migotania przedsionków oraz tętniaka aorty brzusznej.
- Płynne cukry, znajdujące się w słodzonych napojach, zazwyczaj zapewniają mniejsze uczucie sytości niż formy stałe, sprawiają, że czujesz się mniej pełny, co potencjalnie prowadzi do nadmiernego spożycia - powiedziała Suzanne Janzi, doktorantka na Uniwersytecie w Lund (Szwecja) i autorka artykułu opublikowanego w poniedziałek na łamach "Frontiers in Public Health". - Kontekst również ma znaczenie: słodkie przekąski są często spożywane w sytuacjach towarzyskich lub na specjalne okazje, podczas gdy słodzone napoje mogą być spożywane częściej - dodała Janzi.
ZOBACZ TEŻ: Ta dieta poprawia myślenie, pamięć i koncentrację? Nowe badania i zalecenia
- Najbardziej uderzającym odkryciem wynikającym z naszego badania jest rozbieżność związku pomiędzy różnymi źródłami dodanego cukru a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych - zauważyła Janzi. - Ten zaskakujący kontrast podkreśla znaczenie rozważenia nie tylko ilości spożywanego cukru, ale także jego źródła i kontekstu (spożywania) - dodała.
ZOBACZ TEŻ: Coraz więcej ofiar "zawału mózgu". "Niepokojący przyrost dotyczy Polski i świata"
Brak cukru też niedobry
Zwiększone spożycie cukru w różnym stopniu wpływało na choroby układu krążenia: zwiększało ogólne ryzyko udaru niedokrwiennego i tętniaka aorty brzusznej, a także ryzyko niewydolności serca u uczestników z prawidłowym indeksem masy ciała (BMI).
Co jednak ciekawe, najwyższe ryzyko negatywnych skutków dla zdrowia wystąpiło w kategorii najniższego spożycia słodkich przekąsek. Z kolei ich okazjonalne spożywanie wiązało się z lepszymi wynikami niż brak słodkich przekąsek w ogóle.
- Może to odzwierciedlać podstawowe zachowania dietetyczne: osoby spożywające bardzo mało cukru mogą stosować bardzo restrykcyjną dietę lub ograniczać spożycie cukru ze względu na istniejące wcześniej problemy zdrowotne - zasugerowała Janzi. - Chociaż nasze badanie obserwacyjne nie może ustalić związku przyczynowo-skutkowego, wyniki te sugerują, że ekstremalnie niskie spożycie cukru może nie być konieczne lub korzystne dla zdrowia układu krążenia - dodała.
Autorzy wskazali, że potrzeba dalszych badań, aby zrozumieć mechanizmy zaangażowane w skutki różnych rodzajów spożycia cukru. Zwrócili również uwagę, że dieta jest uwarunkowana demograficznie i kulturowo - a ich ustalenia opierają się na populacji szwedzkiej, zatem niekoniecznie można je przełożyć na inne kultury dietetyczne.
ZOBACZ TEŻ: Badanie: spaliny wdychane przed laty są powiązane z obecnymi zaburzeniami psychicznymi
Autorka/Autor: wac//mm
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock