Jedną z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni jest czosnek. Sposobów na jego wykorzystanie jest wiele. Podpowiadamy, jak go przechowywać, żeby zachował swój smak, a może nawet zyskał jeszcze lepszy aromat.
● Czosnek pospolity pochodzi z Azji Środkowej. ● Czosnek niedźwiedzi jest delikatniejszy w smaku od klasycznego. ● Czosnku nie powinno przechowywać się w lodówce.
Jak przechowywać czosnek?
Mając czosnek w domu najlepiej jest przechowywać go suchym pomieszczeniu. Gdzie przechowywać czosnek? Całych, surowych główek nie powinno się przechowywać w lodówce - ze względu na wilgoć i niską temperaturę. Jeżeli masz cały warkocz, powieś go na ścianie. Jeżeli masz pojedyncze główki, włóż je do koszyka lub papierowej torby. Pamiętaj, żeby były chociaż delikatnie osłonięte od światła, żeby za szybko nie kiełkowały.
Zamrażanie czosnku jest odradzane. Można jednak pojedyncze, obrane ząbki czosnku włożyć do foremki na kostki lodu wraz z przyprawami - na przykład pietruszką, chilli czy koperkiem - zalać oliwą i zamrozić. Później możesz wyjmować gotowe do użycia porcje. W ten sam sposób można wcześniej przygotować sos czosnkowo-ziołowy.
Jak zakonserwować czosnek niedźwiedzi i zwykły?
Najprostszym sposobem konserwacji czosnku jest umieszczenie go w zalewie.
Czosnek w oleju Wystarczy obrać czosnek i włożyć pojedyncze ząbki do słoików. Dołożyć można ostrą papryczkę i ulubione przyprawy (czarny pieprz w kulkach oraz na przykład suszone pomidory, bazylia). Następnie wszystko zalać olejem. Tak przygotowane słoiki należy poddać procesowi pasteryzacji. Po około 15-25 minutach odstaw je do wystygnięcia. Takie słoiki przechowuje się w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Czosnek marynowany w occie Taki czosnek to niezwykle aromatyczny dodatek do kanapek czy sałatek. W pierwszej kolejności podziel główkę czosnku na ząbki. Do garnka wlej około pół litra wody i pół szklanki octu, dosyp przyprawy - po pół łyżeczki soli i cukru oraz łyżeczkę gorczycy. Całość zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, dosyp do niej przygotowany czosnek i nadal gotuj przez dwie minuty. Następnie sprawnie przełóż wrzący czosnek i marynatę do słoików. Słoiki zakręć i ustaw do góry nogami. Następnie przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak długo można przechowywać czosnek w oliwie?
Dobrym sposobem na przechowanie czosnku jest zalanie go oliwą. Czosnek wystarczy obrać i posiekać na drobne kawałeczki. Następnie należy go włożyć do słoika i zalać oliwą. Jak przechowywać czosnek w słoiku? W lodówce. Może tam stać do miesiąca.
Przechowywanie czosnku w soli
Jednym z pomysłów na przechowywanie czosnku jest zasypanie go solą. Najpierw trzeba go jednak obrać i zetrzeć, a później wkładać do słoika na zmianę - warstwa czosnku i warstwa soli. Taki zasolony czosnek trzeba przechowywać w lodówce. Możesz również wykorzystać całe główki czosnku, jednak wtedy potrzebny będzie duży słój i duża ilość soli.
Jak suszyć czosnek po wykopaniu?
Czosnek najlepiej jest wykopywać rano, żeby w ciągu dnia przez dwie lub trzy godziny mógł sobie poleżeć na ziemi i podeschnąć. Dzięki temu łatwiej będzie usunąć ziemię z główek. Kolejnym etapem jest suszenie czosnku przez dwa lub trzy tygodnie. Kilka sztuk można związać za łodygę sznurkiem i powiesić w przewiewnym miejscu. Może to być na przykład altana ogrodowa, jeżeli suszenie odbywa się w słoneczne i suche dni. W przypadku dni wilgotnych można suszyć w pomieszczeniu osłoniętym od deszczu.
Ostatnim etapem jest długotrwałe przechowywanie czosnku. W tym celi główki można odciąć od łodygi, ale zostawiając jej kawałek. Takie główki można przechowywać albo w chłodnej piwnicy, albo na przykład w kuchni czy na strychu.
Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi najlepiej jest przechowywać w lodówce. Liście z łodyżkami można włożyć do szklanki z wodą i schować właśnie do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Taki czosnek to świetny dodatek do sosów, nalewek czy sałatek.
Jak zakonserwować czosnek niedźwiedzi? Jedną z polecanych metod jest przygotowanie czosnku niedźwiedziego w słoiku. Liście trzeba w pierwszej kolejności umyć i osuszyć. Następnie bardzo drobno pokroić. Kolejny etap to dodanie do nich soli i oleju oraz soku z cytryny, a następnie mieszanie aż do rozpuszczenia soli. Przełożyć do słoików.
Nic nie stoi również na przeszkodzie, żeby zamrozić w pudełku pokrojone liście czosnku.
Źródło: Lasy Państwowe
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock