Szczeciński sanepid poinformował, że u 122 osób przebywających w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy wykryto bakterie salmonelli. Osiem osób trafiło w związku z tym do szpitala. Ośrodek, w którym doszło do zarażenia, znajduje się pod stałym nadzorem służb, rozpoczęto tam kontrole z zakresu epidemiologii i higieny żywienia. O sprawie poinformowano Prokuraturę Rejonową w Gryficach.
Małgorzata Kapłan, rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, przekazała, że wyniki badań wskazały, że powodem zatrucia pokarmowego była salmonella. - Liczbę chorych ustalono na 122 osoby, są to zarówno kuracjusze jak i personel ośrodka. Osoby chore miały takie objawy jak: biegunka, wymioty, gorączka, nudności, osłabienie - dodała.
Państwowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gryficach ustaliła, że osiem osób zostało hospitalizowanych.
Przypomnijmy, że pierwsze informacje o podejrzeniu zatruciem pokarmowym podano 17 czerwca. Wtedy informowano o 40 zarażonych osobach.
Podjęto decyzję o objęciu nadzorem epidemiologicznym osoby narażone w ognisku epidemicznym, które powróciły do miejsca zamieszkania. Ośrodek wypoczynkowy, w którym doszło do zarażenia znajduje się pod stałym nadzorem służb, podejmowane są czynności kontrolne z zakresu epidemiologii, higieny komunalnej i żywienia.
O podejrzeniu zatrucia poinformowano Prokuraturę Rejonową w Gryficach.
Salmonella
Serwis Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia podaje, że "salmonella jest prawie równie częstym powodem zatruć pokarmowych" co bakterie należące do rodzaju Campylobacter. Salmonella znajduje się przede wszystkim w mięsie, mleku i jego przetworach, jajach, często także w owocach morza, rzadziej w owocach. W przypadku zatrucia wystąpić mogą nudności, wymioty, krwawe biegunki.
Źródło: TVN24, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: OSP Karnice