14-latek zmarł na zawał po zjedzeniu ekstremalnie ostrego chipsa

Źródło:
CNN
Gmach sądu w Bostonie
Gmach sądu w Bostonie
Reuters Archive
Gmach sądu w BostonieReuters Archive

14-latek, który we wrześniu ubiegłego roku zmarł na zawał serca, zjadł chipsa tortilla zawierającego duże stężenie związku występującego w papryczkach chili - ustaliło biuro naczelnego lekarza sądowego amerykańskiego stanu Massachusetts.

Ustalenia w sprawie śmierci Harrisa Wolobaha przedstawiła m.in. stacja CNN. Jak podaje jej portal internetowy, 14-latek, który miał stwierdzoną wrodzoną wadę serca, brał udział w ultrapikantnym wyzwaniu nazwanym przez producenta "One Chip Challenge" i zjadł chipsa tortilla doprawionego ekstremalnie pikantną papryczką Carolina Reaper oraz bardzo ostrą Naga Viper. Chłopak był uczniem drugiej klasy szkoły w Worcester. Zmarł 1 września ubiegłego roku - podaje stacja NBC Boston. W czwartek biuro naczelnego lekarza sądowego potwierdziło CNN, że Harris umarł w wyniku zatrzymania krążenia i oddechu po spożyciu substancji spożywczej "o wysokim stężeniu kapsaicyny".

ZOBACZ TEŻ: 8-latka znaleziona martwa w rurze hotelowego basenu. Kilka godzin wcześniej zgłoszono jej zaginięcie

14-latek zmarł po zjedzeniu ekstremalnie pikantnego chipsa

Producent wycofał produkt ze sklepów we wrześniu, po śmierci nastolatka. - Paqui’s One Chip Challenge był przeznaczony wyłącznie dla osób dorosłych, a etykieta w wyraźny sposób podkreślała, że ​​produkt nie jest przeznaczony dla dzieci, osób wrażliwych na pikantne potrawy lub cierpiących na inne choroby - mówi CNN rzecznik firmy. - Zaobserwowaliśmy coraz więcej doniesień o nastolatkach i innych osobach, które nie przestrzegają tych ostrzeżeń. W rezultacie, chociaż produkt spełniał normy bezpieczeństwa żywności, kierując się dużą ostrożnością, współpracowaliśmy ze sprzedawcami detalicznymi, aby dobrowolnie usunąć produkt z półek we wrześniu 2023 roku - dodał w rozmowie z amerykańską stacją.

Kapsaicyna to organiczny związek decydujący o ostrym (piekącym) smaku papryczek. Ostrość mierzy skala Scoville'a, która zawdzięcza nazwę Wilburowi Scoville'owi, amerykańskiemu chemikowi i farmaceucie. W 1912 roku on pierwszy zmierzył ostrość poszczególnych papryczek - czyli zawartość w nich kapsaicyny. Obecnie jedną z najostrzejszych, a według niektórych źródeł nawet najostrzejszą papryczką wedle tej skali jest właśnie Carolina Reaper, która ma 1,5 miliona jednostek Scoville'a i jest oznaczona jako "niebezpieczna". Dla porównania uznawana za pikantną papryczka Jalapeño ma ich "zaledwie" 5 tysięcy. Zawartość kapsaicyny w używanym przez policję gazie pieprzowym to ponad 5 milionów jednostek.

ZOBACZ TEŻ: Nie żyje siedmiolatka przysypana piaskiem na plaży

Autorka/Autor:am

Źródło: CNN

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock