"Witaminy, które są moim zdaniem najważniejsze dla zachowania młodego i zdrowego mózgu, to witaminy z grupy B" - twierdzi dr Uma Naidoo. Dietetyczka, psychiatra zajmująca się zaburzeniami odżywiania, ekspertka ds. mózgu i wykładowczyni na Harvard Medical School, wskazuje korzyści płynące ze spożywania konkretnych witamin z grupy B oraz produkty, w których je znajdziemy.
Naidoo swoimi refleksjami na temat profilaktyki podzieliła się w artykule dla CNBC News, w pierwszej kolejności zwracając uwagę na dobrze zbilansowaną dietę; taką, w utrzymaniu której ważne jest upewnienie się, że dostarcza się organizmowi wszystkich właściwych witamin, niezbędnych w zapobieganiu pogarszania się funkcji poznawczych.
- Biorąc pod uwagę, że ryzyko chorób neurologicznych wzrasta wraz z wiekiem, jedno pytanie, które często dostaję od moich pacjentów, brzmi: jaka witamina najlepiej chroni nasze starzejące się mózgi? - mówi Naidoo. I porównuje mikrobiom organizmu do odcisków palca, podkreślając, że plan żywieniowy powinien być spersonalizowany. - Ale witaminy, które są moim zdaniem najważniejsze w zachowaniu młodego i zdrowego mózgu, to witaminy z grupy B - podkreśla.
Niedobór witamin z grupy B - czym grozi
Jak pokazały badania przeprowadzone na Wayne State University School of Medicine, depresja, demencja i niepełnosprawność intelektualna często związane są z niedoborem witamin z grupy B. "Niedobór witaminy B12 jest przyczyną problemów poznawczych częściej niż myślimy, zwłaszcza wśród osób starszych, które mieszkają same i nie odżywiają się prawidłowo" - stwierdził Rajaprabhakaran Rajarethinam, psychiatra i główny autor badań.
ZOBACZ TEŻ: Powstał atlas mózgu od życia płodowego do późnej starości. Przeanalizowano 125 tysięcy wyników badań
Lista witamin z grupy B
Istnieje osiem różnych witamin z grupy B. Każda z nich wpływa na zdrowie w inny sposób. Przykładowo niedobory witaminy B1 (tiamina) mogą się objawiać zaburzeniami koncentracji, upośledzeniem pamięci krótkotrwałej i rozdrażnieniem. Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego. Z kolei witamina B9 (kwas foliowy) wspiera optymalne funkcjonowanie neuroprzekaźników. Witamina B12 wspomaga natomiast rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.
ZOBACZ TEŻ: "Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe". Które spożywać, by zachować zdrowe serce i nerki?
Gdzie szukać witaminy B
Według Naidoo witaminy z grupy B łatwo wprowadzać do diety, ponieważ żywność bogata w jedną witaminę B często zawiera "wiele, jeśli nie wszystkie witaminy z grupy B" - ocenia. I wskazuje sześć produktów bogatych w witaminę B, które sama je codziennie:
- Jedno jajko - zawiera jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na witaminę B7, a także zawiera niewielkie ilości wielu innych witamin z grupy B.
- Jogurt naturalny - jest bogaty zarówno w witaminę B2, jak i witaminę B12, a także w naturalne probiotyki, które wspierają jednocześnie zdrowie jelit i zdrowie psychiczne.
- Rośliny strączkowe - czarna fasola, ciecierzyca i soczewica pomagają poprawić nastrój i zdrowie mózgu. Są doskonałym źródłem witaminy B9 i zawierają niewielkie ilości witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy B5 i witaminy B6.
- Łosoś - naturalnie bogaty we wszystkie witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B2, witaminę B3, witaminę B6 i witaminę B12.
- Nasiona słonecznika - są jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy B5. Kilka łyżek stołowych nasion słonecznika może zapewnić ok. 20 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
- Zielone warzywa liściaste - rośliny takie jak szpinak, burak liściowy i kapusta są doskonałym źródłem witaminy B9 i mogą wpływać na poprawę nastroju.
Źródło: CNBC News
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock