Jak przedłużyć trwałość choinki? Naukowcy znają już odpowiedź. Za opadanie igieł odpowiedzialny jest roślinny hormon - etylen. Informacje te pomogą nawet w dwukrotnym przedłużeniu trwałości świątecznego drzewka.
W ramach badań, naukowcy z Universite Laval wspólnie z badaczami z Nova Scotia Agricultural College w Kanadzie umieścili gałązki jodły balsamicznej w pojemnikach z wodą w szczelnej komorze. Po 10 dniach gałązki te zaczęły wydzielać etylen, a 3 dni później igły zaczęły opadać. Po ponad miesiącu drzewko nie miało już żadnych igieł.
Dwie tajemnicze substancje
Naukowcy przeprowadzili także próbę zatrzymania ich opadania. Pomocne w tym okazały się być substancje: 1-MCP, która może opóźnić opadanie igieł o 73 dni oraz AVG - zatrzymanie ubywania igieł nawet o 87 dni. Ta ostatnia może być rozpuszczana w wodzie w choinkowym stojaku. 1-MCP z kolei może być stosowane do rozpylania w ciężarówkach przewożących choinki.
Informacja ta może być istotna nie tylko dla sprzedawców, ale także kupujących choinki.
Sama Kanada eksportuje ok 1,8 miliona drzewek do krajów całego świata.
eb/fac
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu