Polska zajęła 13. miejsce w rankingu stu najlepszych kuchni świata serwisu Taste Atlas. W 2023 roku wygrała kuchnia włoska, drugie miejsce zajęła kuchnia japońska, a podium zamyka Grecja.
W środę internetowy portal kulinarny Taste Atlas opublikował nowy ranking stu najlepszych kuchni świata. Uszeregowano je na podstawie wyników najlepiej ocenianych przez internautów 50 potraw i produktów z każdego kraju. Łącznie zebrano ponad 300 tys. ocen. W tegorocznym rankingu kuchnia włoska i japońska zanotowały taką samą ocenę - 4,65 gwiazdki, ale zwyciężczynią została ta pierwsza. Wynika to z wyższych ocen najlepiej ocenianego dania tej kuchni - pizzy, która w ocenie internautów zasługuje na 4,9 gwiazdki. Spośród dań kuchni włoskiej największą popularnością cieszą się też risotto i tagliatelle al ragù alla Bolognese, a spośród produktów - makaron spaghetti, mozzarella i makaron lasagna. W kuchni japońskiej zaś internauci najbardziej docenili sushi, ramen i sashimi, a także makarony udon i soba oraz miso.
Trzecią najlepiej ocenianą kuchnią jest grecka, która uzyskała 4,64 gwiazdki. Internauci najbardziej docenili gyros, souvlaki i moussakę, a z produktów żywnościowych sery feta, kasseri i oliwki Kalamata. Czwarte miejsce zajęła kuchnia portugalska z wynikiem 4,61 gwiazdki, a pierwszą piątkę zamyka kuchnia chińska (4,59 gwiazdki).
Najlepsze kuchnie świata 2023. Wysokie miejsce Polski
Kuchnia polska znalazła się na miejscu 13. zestawienia, z wynikiem 4,5 gwiazdki. Wśród najlepszych polskich dań, zdaniem internautów, znalazły się pierogi, gołąbki, sernik, babka, gulasz, rosół, kopytka, zapiekanka, bigos i klopsiki. Spośród pojedynczych produktów doceniono także twaróg, kabanosy i oscypek.
Najlepsze dania świata
Taste Atlas przedstawił także wyniki rankingu na najlepsze dania świata. Spośród ponad 10 tys. dań zgromadzonych w portalu zwycięzcą okazała się brazylijska picanha, czyli wołowe steki, które oceniono na 4,75 gwiazdki. Na drugim miejscu z oceną 4,74 znalazło się pochodzące z Malezji roti canai, czyli maślany chlebek przyrządzany z cienko rozwałkowanego, a następnie wielokrotnie złożonego i usmażonego ciasta. Trzecie miejsce z oceną 4,73 zajęło tajskie Phat kaphrao, czyli smażone mięso z dodatkiem bazylii azjatyckiej. Spośród polskich dań najwyżej znalazły się pierogi - na 34. miejscu z oceną 4,56.
Źródło: Taste Atlas
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock