25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji "Corriere della Sera" zachęca, by nałożyć sobie dużą porcję pasty i delektować się nią bez wyrzutów sumienia. Włoska dietetyczka Giulia Graziano rozprawia się zaś z największymi mitami związanymi z makaronem.
Jak przekonuje w dniu dzisiejszym internetowe wydanie "Corriere della Sera", by jak najlepiej uczcić Światowy Dzień Makaronu, najlepiej nałożyć sobie jego dużą porcję i delektować się nią bez wyrzutów sumienia, "nie obawiając się, że może to wpłynąć na nasze samopoczucie czy sylwetkę". Według włoskiego dziennika, eksperci z Półwyspu Apenińskiego od lat przekonują, by "nie demonizować spaghetti, fusilli, penne i tak dalej", a wiele badań obaliło tezę o tuczących właściwościach pasty.
W tym duchu wypowiedziała się też w rozmowie z agencją Ansa włoska dietetyczka Giulia Graziano, która rozprawia się z czterema mitami związanymi z makaronem.
Mit 1. Makron tuczy
- Makaron jedzony w odpowiednich ilościach nie tuczy - podkreśliła w rozmowie z agencją Ansa Giulia Graziano, odnosząc się do twierdzenia, zgodnie z którym zawarte w makaronie węglowodany przyczyniają się do przybierania na wadze. Mit ten dietetyczka oceniła jako jednoznacznie fałszywy.
Ekspertka przestrzegła przed eliminowaniem z diety źródeł węglowodanów w nadziei na redukcję wagi. - Wykluczenie węglowodanów z diety oznacza życie w ciągłym długu energetycznym. Naraża to nasz organizm na ryzyko wystąpienia ewentualnych epizodów objadania się, utraty kontroli nad jedzeniem i obsesji na jego punkcie - podkreśliła Graziano.
- Makaron i inne produkty zbożowe są "paliwem" dla organizmu - dodała.
Mit 2. Makaron bezglutenowy jest lepszy dla sylwetki
Opisując mity na temat makaronu, dietetyczka wskazała także fałszywe przekonanie, zgodnie z którym zamiana klasycznego makaronu na jego bezglutenową wersję prowadzi do redukcji wagi. - Makaron bezglutenowy przeznaczony jest dla osób chorych na celiakię - podkreśla Graziano, dodając, że obserwowana niejednokrotnie u chorych na celiakię niska masa ciała nie wynika ze stosowania przez nich bezglutenowych produktów, ale z atrofii kosmków jelitowych, która prowadzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych.
Mit 3. Makaron jest ciężkostrawny
W ocenie Graziano makaron nie jest "pokarmem trudnym do przyswojenia", jeśli jest on przygotowywany w odpowiedni sposób. - Makaron al dente (ugotowany na półtwardo - red.) wręcz sprzyja trawieniu - mówi włoska dietetyczka.
Mit 4. Po osiemnastej nie powinno się jeść makaronu
Kontynuując temat rzekomej ciężkostrawności makaronu, dietetyk rozprawiła się również z mitem, zgodnie z którym dań makaronowych nie powinno się jeść po osiemnastej. - To błędne przekonanie. Po osiemnastej organizm dalej funkcjonuje. Nie robi sobie przerw i potrzebuje energii przez 24 godziny na dobę - podkreśla Graziano. Jak zauważyła, spożywanie makaronu na kolację może mieć korzystne działanie. - Sprzyja jakościowemu odpoczynkowi i dobremu humorowi, poprzez produkcję serotoniny, kluczowego regulatora nastroju i rytmu snu - wytłumaczyła.
- Makaron jest naszym sojusznikiem - podsumowuje włoska dietetyczka.
Źródło: ansa.it, PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock