25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji "Corriere della Sera" zachęca, by nałożyć sobie dużą porcję pasty i delektować się nią bez wyrzutów sumienia. Włoska dietetyczka Giulia Graziano rozprawia się zaś z największymi mitami związanymi z makaronem.
Jak przekonuje w dniu dzisiejszym internetowe wydanie "Corriere della Sera", by jak najlepiej uczcić Światowy Dzień Makaronu, najlepiej nałożyć sobie jego dużą porcję i delektować się nią bez wyrzutów sumienia, "nie obawiając się, że może to wpłynąć na nasze samopoczucie czy sylwetkę". Według włoskiego dziennika, eksperci z Półwyspu Apenińskiego od lat przekonują, by "nie demonizować spaghetti, fusilli, penne i tak dalej", a wiele badań obaliło tezę o tuczących właściwościach pasty.
W tym duchu wypowiedziała się też w rozmowie z agencją Ansa włoska dietetyczka Giulia Graziano, która rozprawia się z czterema mitami związanymi z makaronem.
Mit 1. Makron tuczy
- Makaron jedzony w odpowiednich ilościach nie tuczy - podkreśliła w rozmowie z agencją Ansa Giulia Graziano, odnosząc się do twierdzenia, zgodnie z którym zawarte w makaronie węglowodany przyczyniają się do przybierania na wadze. Mit ten dietetyczka oceniła jako jednoznacznie fałszywy.
Ekspertka przestrzegła przed eliminowaniem z diety źródeł węglowodanów w nadziei na redukcję wagi. - Wykluczenie węglowodanów z diety oznacza życie w ciągłym długu energetycznym. Naraża to nasz organizm na ryzyko wystąpienia ewentualnych epizodów objadania się, utraty kontroli nad jedzeniem i obsesji na jego punkcie - podkreśliła Graziano.
- Makaron i inne produkty zbożowe są "paliwem" dla organizmu - dodała.
ZOBACZ TEŻ: "Strajk makaronowy". Włosi nie zgadzają się na galopujące ceny podstawy ich diety
Mit 2. Makaron bezglutenowy jest lepszy dla sylwetki
Opisując mity na temat makaronu, dietetyczka wskazała także fałszywe przekonanie, zgodnie z którym zamiana klasycznego makaronu na jego bezglutenową wersję prowadzi do redukcji wagi. - Makaron bezglutenowy przeznaczony jest dla osób chorych na celiakię - podkreśla Graziano, dodając, że obserwowana niejednokrotnie u chorych na celiakię niska masa ciała nie wynika ze stosowania przez nich bezglutenowych produktów, ale z atrofii kosmków jelitowych, która prowadzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych.
Mit 3. Makaron jest ciężkostrawny
W ocenie Graziano makaron nie jest "pokarmem trudnym do przyswojenia", jeśli jest on przygotowywany w odpowiedni sposób. - Makaron al dente (ugotowany na półtwardo - red.) wręcz sprzyja trawieniu - mówi włoska dietetyczka.
ZOBACZ TEŻ: "Makaron numer 1 we Włoszech" nie jest z Włoch. Para z USA pozwała producenta
Mit 4. Po osiemnastej nie powinno się jeść makaronu
Kontynuując temat rzekomej ciężkostrawności makaronu, dietetyk rozprawiła się również z mitem, zgodnie z którym dań makaronowych nie powinno się jeść po osiemnastej. - To błędne przekonanie. Po osiemnastej organizm dalej funkcjonuje. Nie robi sobie przerw i potrzebuje energii przez 24 godziny na dobę - podkreśla Graziano. Jak zauważyła, spożywanie makaronu na kolację może mieć korzystne działanie. - Sprzyja jakościowemu odpoczynkowi i dobremu humorowi, poprzez produkcję serotoniny, kluczowego regulatora nastroju i rytmu snu - wytłumaczyła.
- Makaron jest naszym sojusznikiem - podsumowuje włoska dietetyczka.
ZOBACZ TEŻ: Pizzę dostarczono nawet na Kilimandżaro. Pięć nieznanych faktów o włoskim przysmaku
Autorka/Autor: jdw//az
Źródło: ansa.it, PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock