24 marca wyniki ich pracy opublikowano na łamach strony czasopisma naukowego "Science Direct". Tego samego dnia dwójka autorów skomentowała je na łamach portalu Science Daily. - Nasza praca pozwala zwiększyć zrozumienie tego, w jaki sposób obwody neuronalne w mózgu kontrolują głód - przekazał współautor studium Bradford Lowell. - Ludzie skupiają się w badaniach na krótkoterminowych efektach diety. My chcieliśmy zobaczyć, co dzieje się w mózgu w dłuższej perspektywie - dodał główny autor badania Henning Fenselau
By zrozumieć, jak zmiany zachodzące w mózgu po przejściu na dietę odchudzającą wpływają na późniejszą zdolność do utrzymania nowej masy ciała, naukowcy podzielili badanie na dwie części. Podczas pierwszej z nich, przez sześć dni pozbawiali myszy laboratoryjne pożywienia na 16 godzin w ciągu doby. Po tym czasie podawali zwierzętom jedzenie w ilościach odpowiadających ich naturalnemu, średniemu spożyciu. W kolejnej fazie badacze zapewnili myszom dostęp do nielimitowanych ilości pokarmu. Gryzonie były przez nich ważone zarówno przed rozpoczęciem i zakończeniem postu, jak i przed i po spożyciu posiłków. W tym samym czasie akademicy obserwowali także, zachodzące w mózgach myszy procesy.
ZOBACZ TEŻ: Wybrano najlepszą dietę 2023 roku. Od lat wygrywa ta sama
Naukowcy odkryli, jak mózg wzmacnia sygnał o głodzie
Z ustaleń akademików wynika, że największe zmiany występowały w obrębie neuronów odpowiedzialnych za stymulację głodu, które zaczęły wysyłać więcej sygnałów związanych z łaknieniem. Co istotne, sygnały te pozostawały nasilone nawet po zakończeniu diety. Naukowcy podjęli więc próbę zahamowania ścieżek neuronalnych, aktywujących uczucie głodu u selektywnie wybranych myszy. Eksperyment zakończył się sukcesem, gdyż osobniki te, po zakończeniu diety, przybrały na wadze znacznie mniej niż gryzonie z grupy kontrolnej.
Jak zauważają w treści pracy jej autorzy, "zdecydowana większość osób, którym początkowo udaje się zredukować masę ciała, ponosi porażkę w długotrwałym przestrzeganiu deficytu kalorycznego i w końcu odzyskuje zrzuconą wcześniej masę ciała". Komentując wyniki badania, Henning Fenselau podkreślił jednak, że w przyszłości mogą one dać naukowcom szansę na zmniejszenie efektu jo-jo. - Naszym celem jest znalezienie terapii, która mogłaby pomóc ludziom w utrzymaniu masy ciała po zakończonej diecie - wyjaśnił.
ZOBACZ TEŻ: Dlaczego niektórzy z nas są cały czas głodni?
Autorka/Autor: jdw//am
Źródło: Science Direct, Science Daily
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock