Joel Robuchon, światowej sławy restaurator i szef kuchni, zmarł w poniedziałek w swoim domu w Genewie - poinformowali jego współpracownicy. Francuz miał 73 lata. Prawie dwadzieścia należących do niego restauracji zdobyło ponad 30 gwiazdek Michelin.
Francuski dziennik "Le Figaro" podał, że przyczyną śmierci była choroba nowotworowa.
Światowej sławy restaurator
Joel Robuchon w 1990 roku otrzymał prestiżowy tytuł "najlepszego kucharza stulecia", przyznany przez przewodnik kulinarny Gault&Millau. Był uważany za perfekcjonistę.
- Im starszy się staję, tym bardziej zdaję sobie sprawę, że prawda jest taka: im prostsze jedzenie, tym bardziej może być wyjątkowe - powiedział Robuchon w jednym z wywiadów w 2014 roku.
- Nigdy nie staram się mieszać więcej niż trzech smaków w jednym daniu, lubię wchodzić do kuchni ze świadomością, że (...) składniki są łatwe do wykrycia - dodał.
Robuchon urodził się w 1945 roku w Poitiers w zachodniej Francji i szybko awansował na stanowisko szefa kuchni w Hotelu Concorde La Fayette w Paryżu. Został nim w wieku 29 lat.
Reuters zwraca uwagę, że podobnie jak w przypadku wielu innych znanych szefów kuchni, jego nazwisko także stało się marką samą w sobie. Pozwoliło to na otwarcie sieci restauracji od Las Vegas do Szanghaju przez Bangkok, Makau, Tokio i Nowy Jork.
Prawie dwadzieścia restauracji należących do francuskiego restauratora na trzech kontynentach zdobyło ponad 30 gwiazdek Michelin.
Autor: mb//sta / Źródło: Reuters