Najstarszy browar rzemieślniczy w USA ogłosił koniec działalności. "Niezwykle trudna decyzja"

GettyImages-1298820600Yalonda M. James/San Francisco Chronicle via Getty Image
Browar zakończy działalność w czerwcu tego roku (wideo z lutego 2023)
Źródło: TVN24
Najstarszy browar rzemieślniczy w USA ogłosił zamknięcie swojej działalności po ponad 127 latach. Anchor Brewing Company jako przyczyny upadku wskazał między innymi "trudne czynniki ekonomiczne". W komentarzach pojawia się jednak także brak zrozumienia biznesu ze strony japońskiego inwestora, który kupił browar kilka lat wcześniej.

Firma z siedzibą w San Francisco ogłosiła, że zaprzestaje działalności "w następstwie połączenia trudnych czynników ekonomicznych i spadającej sprzedaży od 2016 r." – wynika z komunikatu cytowanego przez portal CNN. Serwis zauważa, że browary rzemieślnicze w szczególności odczuły problemy w postaci zmieniających się nawyków konsumentów, rosnących kosztów i utrzymujących się wyzwań związanych z łańcuchem dostaw.

Innym problemem miała być Sapporo, japońska firma browarnicza, która przejęła markę w 2017 roku. W zeszłym miesiącu pracownicy skarżyli się w rozmowie z VinePair na rzekomo złe zarządzanie Sapporo i brak zrozumienia kultury i rynku piwa rzemieślniczego w Stanach Zjednoczonych. Ponadto rebranding marki Anchor z 2021 r. został skrytykowany za zbytnie oddalenie się od klasycznego wyglądu.

127 lat historii

- To była niezwykle trudna decyzja, którą Anchor podjął dopiero po wielu miesiącach starannego przeglądu sytuacji – powiedział rzecznik Anchor Brewing, Sam Singer. Dodał, że "skutki pandemii, inflacji, zwłaszcza w San Francisco, oraz wysoce konkurencyjny rynek nie pozostawiają firmie innego wyjścia, jak tylko podjąć tę smutną decyzję o zaprzestaniu działalności" browaru, który otworzono w 1896 roku.

Pracownicy browaru Anchor, w sumie 61 osób, otrzymali w środę prawnie wymagane 60-dniowe wypowiedzenie i otrzymają "pakiety wsparcia przejściowego". Produkcja została natychmiast wstrzymana, a piwo będzie dostępne w sprzedaży jeszcze do końca lipca.

Browar Anchor Brewing Co.
Browar Anchor Brewing Co.
Źródło: Yalonda M. James/San Francisco Chronicle via Getty Image

W zeszłym miesiącu Anchor ograniczył dystrybucję krajową, ograniczając sprzedaż tylko do Kalifornii i ogłosił, że po prawie 50 latach kończy produkcję ulubionego przez fanów "Christmas Ale".

Browar przekazał, że decyzje te zostały podjęte w celu "zmniejszenia kosztów", jednak "w końcu wydatki nadal przewyższały przychody, nie pozostawiając firmie innego realnego wyboru".

Próba sprzedaży firmy

Anchor przekazał, że Sapporo podejmowało "wielokrotne wysiłki" w ciągu ostatniego roku, aby sprzedać firmę, jednak nie przyniosły one rezultatu. Przedstawiciel firmy stwierdził, iż "możliwe jest, że pojawi się klient na browar w ramach procesu likwidacji".

Według Stowarzyszenia Piwowarów, pod rządami Sapporo produkcja piwa Anchor znacznie spadała każdego roku (z wyjątkiem 2021 r.). Brewbound, strona branży piwowarskiej, wcześniej informowała, że ​​niedawny zakup browaru rzemieślniczego Stone Brewing przez Sapporo wywołał obawy wśród pracowników Anchor co do tego, jak ich browar pasuje do planów Sapporo.

TVN24 HD
Dowiedz się więcej:

TVN24 HD

Zobacz także: