Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące jednej partii tatara wołowego, którego producentem jest firma Sokołów. Powodem jest "wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga".
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: 'Sokołów Tatar wołowy', 200 g" - czytamy w komunikacie GIS.
Ostrzeżenie dotyczy produktu "Tatar wołowy", 200 g, o numerze partii: 02891 02892K. Termin przydatności do spożycia to 29.10.2020. Producentem jest spółka Sokołów.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem" - wskazali przedstawiciele GIS. Jak dodali, "w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem".
Inspektorat poinformował, że "zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki".
"W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - dodano.
Informacja od producenta
GIS dołączył do komunikatu również informacje od firmy Sokołów. "Producent zgodnie z Rozp. 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli" - czytamy.
"Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych" - dodano.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock