Wykryto gluten w bezglutenowych płatkach owsianych - podał Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Wyjaśnił też, że spożycie produktu przez osoby z nietolerancją/alergią na gluten lub pszenicę może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.
Jak czytamy, Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Bezgluten Sp. z.o.o. o wycofaniu partii bezglutenowych płatków owsianych, w których w wyniku badań właścicielskich stwierdzono obecność glutenu.
Gluten w płatkach bezglutenowych
Chodzi o produkt: Płatki owsiane bezglutenowe 300 g Numer partii: 321 Najlepiej spożyć przed: 06.05.2025 Producent: Bezgluten Sp. z.o.o. Posądza 128, 32-104 Koniusza
"Firma Bezgluten w ramach kontroli wewnętrznej bada produkty na obecność glutenu. Badanie surowca użytego do wyprodukowania określonej powyżej partii płatków owsianych wykazało zawartość glutenu, co oznacza niespełnienie norm deklarowanych przez zewnętrznego producenta surowca" - wyjaśnił GIS.
Firma bezzwłocznie zdecydowała o wycofaniu tej partii produktu, a 10 października wszyscy klienci, którzy zakupili produkt niezgodny, zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji. Produkty są poddawane utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z producentem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Na stronie GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.
Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Ozgur Senergin/Shutterstock