W pięciu europejskich krajach wycofano ze sprzedaży niektóre opakowania mrożonych warzyw. Mogą one zawierać niezwykle groźną bakterię Listeria monocytogenes, która do połowy czerwca doprowadziła do śmierci co najmniej dziewięciu osób - poinformowała Europejska Agencja Standardów Żywności. Ostrzeżenie w tej sprawie wydał też polski Główny Inspektor Sanitarny.
W komunikacie GIS przypomniano, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Jak podkreślono, należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.
Zatrucia w pięciu krajach
To właśnie mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii - podał GIS.
Jak poinformowała Europejska Agencja Standardów Żywności, do połowy czerwca zgłoszono 47 przypadków zatruć bakterią, dziewięć z nich było śmiertelnych. Żaden z tych przypadków nie miał miejsca w Polsce.
Jednocześnie dodano, że bakterie zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018. Prowadzone są dalsze badania w tej sprawie, w celu określenia dokładnych punktów skażenia w węgierskiej fabryce.
Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Autor: mb//bgr / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock