Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał zgodę na sprzedaż Browaru Leżajsk. - Po finalizacji transakcji Mycofeast (MFPL) przejmie kontrolę nad dalszym rozwojem aktywów w Leżajsku. Spółka wykorzystuje proces fermentacji do produkcji białek i lipidów między innymi do produkcji pasz - wyjaśniła w rozmowie z biznesową redakcją tvn24.pl Magdalena Brzezińska z Grupy Żywiec.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał zgodę na utworzenie nowego przedsiębiorstwa przez podmioty z Grupy Heineken (dotychczasowy właściciel) oraz angielską firmę Mycofeast.
"Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów po przeprowadzeniu postępowania antymonopolowego, wszczętego na wniosek MFPL sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie i Heineken International B.V. z siedzibą w Amsterdamie, Holandia, wydaje zgodę na dokonanie koncentracji, polegającej na utworzeniu przez MFPL sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, Grupę Żywiec sp. z o.o. z siedzibą w Żywcu i B.V. Beleggingsmaatschappij Limba z siedzibą w Amsterdamie, Holandia, wspólnego przedsiębiorcy na zasadach określonych we wniosku zgłoszeniowym" - czytamy w decyzji przesłanej przez biuro prasowe UOKiK do naszej redakcji.
"Trudno określić, ile to może potrwać"
W miejscu, gdzie do niedawna warzone było piwo, niebawem rozpocznie się produkcja protein i lipidów, które będą wykorzystywane do wytwarzania pasz zwierzęcych.
- Następnym krokiem jest finalizacja transakcji. Trudno określić, ile to może potrwać. Po finalizacji transakcji Mycofeast (MFPL) przejmie kontrolę nad dalszym rozwojem aktywów w Leżajsku. Spółka wykorzystuje proces fermentacji do produkcji białek i lipidów między innymi do produkcji pasz - wyjaśniła w rozmowie z biznesową redakcją tvn24.pl Magdalena Brzezińska, dyrektorka do spraw korporacyjnych w Grupie Żywiec.
Warunkowa umowa ze "spółką z Oxfordu"
O tym, że Grupa Żywiec podpisała warunkową umowę dotyczącą sprzedaży udziałów w spółce kontrolującej aktywa Browaru w Leżajsku ze spółką Mycofeast informował na początku kwietnia tego roku Krzysztof Sobejko, wójt gminy Leżajsk.
"To spółka z Oxfordu, z główną siedzibą w Wielkiej Brytanii, wykorzystująca proces fermentacji do produkcji m.in. protein i lipidów na potrzeby produkcji żywności" - napisał w mediach społecznościowych Krzysztof Sobejko.
Jak dodał, "finalizacja transakcji wymaga zgody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów".
Wcześniejsze plany reorganizacji browaru
O planach reorganizacji produkcji informowaliśmy w drugiej połowie zeszłego roku. Grupa Żywiec 7 lutego 2023 roku przekazała, że planuje zakończyć produkcję w Browarze Leżajsk. Zgodnie z zapowiedziami miało to nastąpić w czerwcu 2023 roku.
Czytaj więcej: Jest decyzja w sprawie znanego browaru w Polsce. "Zakończenie produkcji zostało przesunięte"
Wtedy pojawiały się informacje o zainteresowaniu odkupem browaru w Leżajsku. Do finalizacji transakcji jednak jeszcze nie doszło. - Zakończenie produkcji w browarze zostało przesunięte w czasie, by umożliwić rzetelną analizę ofert ewentualnego zakupu naszych aktywów w Leżajsku - skomentowała w 2023 roku dla biznesowej redakcji tvn24.pl Magdalena Brzezińska, rzeczniczka Grupy Żywiec. Nie podawała przy tym dokładnego terminu, do kiedy ma być prowadzona produkcja w Browarze Leżajsk.
O Browarze Leżajsk
Należący do Grupy Żywiec Browar Leżajsk działał na terenie gminy Leżajsk od lat 70. Został wybudowany w latach 1972−1977. Produkcję piwa rozpoczął 2 stycznia 1978 roku. Widniejąca na niektórych produktach data 1525 nawiązuje do pierwszych wzmianek o warzeniu piwa w regionie.
Chcesz podzielić się ważnym tematem? Skontaktuj się z autorką tekstu: joanna.rubin@wbd.com
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock