Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w mące żytniej typ 720 - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. GIS apeluje, by nie spożywać produktu ze względu na ryzyko szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka.
"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720" - poinformował GIS.
"Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka" - wyjaśniono.
To już drugie w ostatnim czasie ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej. W środę GIS poinformował o przekroczeniu poziomu ochratoksyny A w mące żytniej razowej typu 2000.
Partia mąki wycofana
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg,
- Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1,
- Termin przydatności do spożycia: 21/12/2024,
- Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
Produkt "stwarza ryzyko dla zdrowia"
GIS w komunikacie podkreślił, że "na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów".
"Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w Zakładzie procedurami" - przekazał GIS.
Inspekcja na bieżąco monitoruje proces wycofywania z rynku skażonej partii mąki. W komunikacie zaapelowano również, by nie spożywać wskazanego produktu.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Natipcnelsis/Shutterstock