"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720" - poinformował GIS.
"Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka" - wyjaśniono.
To już drugie w ostatnim czasie ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej. W środę GIS poinformował o przekroczeniu poziomu ochratoksyny A w mące żytniej razowej typu 2000.
Partia mąki wycofana
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg,
- Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1,
- Termin przydatności do spożycia: 21/12/2024,
- Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
Produkt "stwarza ryzyko dla zdrowia"
GIS w komunikacie podkreślił, że "na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów".
"Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w Zakładzie procedurami" - przekazał GIS.
Inspekcja na bieżąco monitoruje proces wycofywania z rynku skażonej partii mąki. W komunikacie zaapelowano również, by nie spożywać wskazanego produktu.
Autorka/Autor: BC/ToL
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Natipcnelsis/Shutterstock