Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami Listeria monocytogenes, które wykryto w produkcie "Kiełbasa śląska z szynki ekstra" o numerze partii 04128 i terminie przydatności do spożycia 15 lipca 2018 r. Jedzenie kiełbasy z tej partii może być groźne dla zdrowia.
Producentem kiełbasy są Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. w Drobinie. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. GIS poinformował we wtorek - w tak zwanym ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności - że firma rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. GIS wskazuje, że "nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia".
Jak czytamy na stronie urzędu, bakterie mogą wywołać listeriozę. Choroba stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Oświadczenie producenta
Zakłady poinformowały konsumentów - między innymi za pośrednictwem swojej strony internetowej - o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.
W swoim oświadczeniu firma zapewnia, że bezpieczeństwo konsumentów jest dla niej najważniejsze i informuje, że "wraz z działaniami naprawczymi prowadzi wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyn potencjalnych niezgodności".
Autor: mb / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock