Kluczowe fakty:
- Z przeprowadzonego w 2025 roku badania wynika, że Europa jest jednym z kontynentów, na których liczba infekcji spowodowanych przez kropidlaki (Aspergillus) może znacząco wzrosnąć do końca tego stulecia.
- To dlatego, że zmiany klimatu mogą wpływać na zwiększenie się zasięgu geograficznego patogennych grzybów, narażając nowe populacje na kontakt z nimi.
- Chociaż obecnie infekcje grzybicze dotykają głównie osób z osłabionym układem odpornościowym lub chorobami przewlekłymi, w przyszłości mogą zagrażać innym, dotychczas bezpiecznym grupom ludzi.
- Więcej wyników badań naukowych znajdziesz na tvnmeteo.pl.
Więzi, jakie łączą ludzi z Aspergillus spp., wykraczają poza zapomniane kanapki zalegające w plecaku. Niektóre gatunki kropidlaka wykorzystywane są w przemyśle do produkcji substancji organicznych, na przykład kwasu cytrynowego. Dzięki gatunkowi A. oryzae możemy cieszyć się sosem sojowym czy pastą miso. Z drugiej strony, gdy kropidlaki mają ku temu okazję, równie chętnie co starym pieczywem pożywiają się ludzkimi komórkami. Jak do tego dochodzi i czy na skutek zmian klimatu będziemy bardziej narażeni na te infekcje?