Jedzenie warzyw i owoców jest bardzo ważne dla układu krążenia. Szczególnie bogata w korzystne składniki jest żurawina. Jak dowiedli naukowcy, spożywanie 100 gramów żurawin dziennie już po miesiącu stabilnie poprawiło funkcje układu krwionośnego.
Badanie kliniczne opisane na łamach magazynu "Food & Function" wskazuje na prosty sposób, który można dodać do repertuaru metod dbania o serce i tętnice. W opisanym projekcie wzięło udział 45 zdrowych mężczyzn, którzy przez miesiąc spożywali dziewięć gramów proszku z żurawin, co odpowiadało 100 gramom całych owoców, lub przyjmowali placebo.
Ochotnicy, którzy jedli żurawinowy proszek, doświadczyli znaczącej poprawy rozszerzalności tętnic (ang. flow-mediated dilatation - FMD), która wskazuje na stan układu krwionośnego. W ich organizmach można też było wykryć więcej korzystnych dla naczyń substancji. Co więcej, doraźną poprawę FMD zanotowano już po dwóch godzinach od podania pierwszej porcji proszku.
Po miesiącu stosowania preparatu naukowcy zaobserwowali trwały, korzystny skutek.
- Zwiększenie stężenia polifenoli i ich metabolitów we krwi oraz związana z tym poprawa rozszerzalności naczyń po spożyciu żurawiny pokazuje na znaczenie tych owoców dla zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Poprawa ta następowała po spożyciu ilości, którą można konsumować codziennie. Z punktu widzenia ochrony przed chorobami układu krążenia w ogólnej populacji, czyni to żurawinę ważnym owocem - mówiła doktor Ana Rodriguez-Mateos z King’s College London.
Jedzmy owoce i warzywa
Badacze podkreślają, że konsumpcja warzyw i owoców to jeden z modyfikowalnych czynników wpływających na stan układu sercowo-naczyniowego. Kolejne dowody wskazują np. na znaczenie zawartych w owocach jagodowych związków zwanych polifenolami. Żurawiny obfitują dodatkowo w szczególnie korzystne proantocyjanidyny.
- Nasze wyniki dostarczają solidnych dowodów na to, że żurawiny mogą znacząco, pozytywnie oddziaływać na zdrowie naczyniowe u osób z niskim ryzykiem chorób układu krążenia. Badanie to wskazuje dodatkowo, że specyficzne, obecne we krwi metabolity pojawiające się po spożyciu żurawiny wiążą się z zauważonymi efektami - podkreślił dr Christian Heiss z Uniwersytetu Surrey.
Źródło: PAP, sciencedaily.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock