Zarodniki Alternaria wirują w powietrzu

Zarodniki Altenarria
Zarodniki Altenarria
W najbliższych dniach życie uprzykrzą alergikom zarodniki Alternaria, czyli grzyba pleśniowego. Znajdują się one bowiem w szczycie swojego sezonu pylenia.

Bylica (bardzo silne właściwości uczulające): stopniowy spadek stężenia

Stężenie pyłku bylicy będzie w najbliższych dniach na zachodzie kraju średnie, natomiast wysokie na wchód od Wisły.

Komosa (słabe właściwości uczulające): szczyt sezonu pylenia

W najbliższych dniach stężenie pyłku komosy będzie na przeważającym obszarze Polski niskie i bardzo niskie. Stężenie pyłku komosy zwykle nie osiąga wysokich stężeń.

Trawy (bardzo silne właściwości uczulające): dodatkowy okres pylenia

Stężenie pyłku traw będzie już na przeważającym obszarze kraju bardzo niskie.

Ambrozja (bardzo silne właściwości uczulające): szyt sezonu pylenia

Stężenie pyłku ambrozji będzie niskie na Ziemi Lubuskiej i na Lubelszczyźnie, na pozostałym

obszarze kraju powietrze będzie wolne od pyłku ambrozji lub osiągnie wartości bardzo niskie. Niskie

stężenia pyłku ambrozji nie stanowią zagrożenia dla alergików.

Pokrzywa (bardzo słabe właściwości uczulające): szczyt sezonu pylenia

Stężenie pyłku pokrzywy będzie w całym kraju bardzo wysokie. Na szczęście, pomimo wysokich stężeń, pyłek pokrzywy wywołuje uczulenie niezwykle rzadko.

Babka (słabe właściwości uczulające): koniec sezonu pylenia

Stężenie pyłku babki nie przekroczy już wartości bardzo niskich.

Szczaw (słaby alergen): koniec sezonu pylenia

Powietrze w całym kraju będzie wolne od pyłku szczawiu, który zakończył już pylenie.

Cladosporium (słaby alergen): szczyt sezonu zarodnikowania

Na terenie całego kraju (z wyłączeniem wysokich partii gór) przewidywane jest bardzo

wysokie stężenie zarodników z rodzaju Cladosporium.

Zarodniki Alternaria (silny alergen): szczyt sezonu zarodnikowania

Stężenie zarodników grzybów mikroskopowych z rodzaju Alternaria, będzie na

przeważającym obszarze kraju, w pogodne dni bardzo wysokie, a w wysokich górach srednie.

Autor: adsz/mj / Źródło: Ośrodek Badania Alergenów Środowiskowych

Czytaj także: