Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka w najnowszym odcinku programu "Szczypta smaku" proponują dania, które sprawią, że weekendowy wypad na piknik będzie nie tylko przyjemny, ale również przepyszny.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
W koszyku prowadzących w najnowszym odcinku goszczą tort chlebowy z duszoną wołowiną i aromatycznymi dodatkami, marynowane oliwki, puszysta drożdżowa focaccia oraz chrupiące paszteciki z mięsnym nadzieniem. Nic tylko robić, pakować i jeść na świeżym powietrzu.
Tort chlebowy z duszoną wołowiną i aromatycznymi dodatkami
Do przygotowania potrzebujesz:
- okrągłego chleba pszenno-żytniego, - 400 g wołowiny z udźca, - 3 szalotek, - 3 ząbków czosnku, - 2 goździków, - łyżeczkę ziaren kolendry, - łyżeczkę cynamonu, - szklanki wody, - 1,5 szklanki czerwonego wina słodkiego, - 4 papryki, - liścia laurowego, - 2 cytryn, - 3 dojrzałych awokao, - puszki białej fasoli, - pół pęczka kolendry, - 4 łyżek oliwy, - 3 łyżeczek ostrej musztardy, - sałaty rzymskiej, - opakowania kiełków lucerny, - soli i pieprzu.
Chleb pokrój na kilka warstw, a w szybkowarze przyrządź mięso, dodając do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, kolendrę, goździki, cynamon, wodę oraz wino. Zamknij szybkowar i gotuj w nim przez 40 minut lub około 2 godziny w normalnym garnku.
W międzyczasie przygotuj pasty, którymi posmarujesz kolejne warstwy. Pierwszą - z awokado - przygotujesz blendując miąższ owocu z czosnkiem, cytryną, świeżą kolendrą oraz szczyptą soli i pieprzu. Drugą, jasną, przygotujesz miksując białą fasolę z musztardą, szczyptą soli i pieprzu dodając odrobinę soku z cytryny i oliwy.
Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka proponują, aby smarować pastami kolejne warstwy chleba na zmianę, kładąc co warstwę mięso na zmianę z kiełkami i pozostałymi dodatkami. By "tort" przesiąknął wszystkimi aromatycznymi smakami po ułożeniu wszystkich warstw ściśnij go przeźroczystą folią i odstaw na pół godziny do lodówki.
Marynowane oliwki i puszysta drożdżowa focaccia
Do przygotowania oliwek potrzebujesz:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek, - słoika zielonych oliwek, - opakowania sera feta, - 3 ząbków czosnku, - kilka ziaren pieprzu, - gałązki suszonego oregano.
Oliwki osusz z zalewy - to konieczne, aby się nie zepsuły gdy będą w słoiczku z oliwą. Wrzucając je do słoika zacznij od warstw oliwek, którą przysyp warstwą sera feta pokrojonego w kostkę. Na koniec dosyp szczyptę oregano i dorzuć kilka ząbków czosnku w łupinach. Zalej oliwą i sięgnij albo od razu, albo odstaw do spiżarni.
Do przygotowania focacci potrzebujesz:
- 8 g suchych drożdży instant, - 100 ml mleka, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, - 2 łyżeczek soli, - gałązki rozmarynu, - soli gruboziarnistej (lub w płatkach), - oliwy.
By przygotować focaccię zacznij od przygotowania zaczynu: mleko o temperaturze 45 st. C dodaj do drożdży, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W międzyczasie do miski przesiej obie mąki, dodając sól i świeży rozmaryn oraz oliwę i ciepłej wody wraz z rozczynem. Zagnieć ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i z łatwością się będzie odklejało od dłoni i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełóż do wysmarowanej oliwy formą i pamiętaj, aby je "dopasować" do blachy nie ugniatając go. Odstaw na kolejne 30 minut i potem przystrój płatkami soli. Następnie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 30 minut.
Chrupiące pierożki z mięsnym nadzieniem
Do przyrządzenia pierożków z nadzieniem potrzebujesz:
- szklanki mąki orkiszowej, - 1/2 szklanki mąski pszennej, - 10 g drożdży, - 2 łyżek mleka, - łyżeczki cukru trzcinowego, - 4 łyżeczki oliwy, - jajka, - żółtka, - 300 g mięsa mielonego z udźca indyka, - cebuli, - 2 ząbków czosnku, - pęczka natki, - łyżeczki suszonego cząbru, - oliwy do smażenia, - opakowania jogurtu, - pół pęczka koperku, - soli i pieprzu.
By przygotować pastę do pierożków potrzebujesz:
- 6 aromatycznych suszonych pomidorów, - garstkę kaparów, - anchois, - 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania rozczynu - 4 łyżeczek ciepłego mleka wymieszanych ze świeżymi drożdżami i łyżeczką cukru oraz mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiej do miski mąki dodając szczyptę soli, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz 4 łyżki oliwy wraz z rozczynem. Wyrób, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz, siekając cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Wrzuć do zmielonego mięsa dodając cząber, sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i pokrój w kwadraty. Na środek każdego z nich połóż odrobinę przygotowanej pasty, porcję mięsa, zawiń i "wciśnij" do form na muffinki. Gdy wszystkie będą w formie rozbełtaj 1 żółtko i posmaruj nim pierożki. Dzięki temu będą bardziej chrupiące i błyszczące. Wstaw je do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25 minut.
Autor: stella/aw / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active