Dietetyk kliniczny Katarzyna Błażejewska i trenerka fitness Edyta Litwiniuk wyjaśniały, czym właściwie są tłuszcze i jakie powinno się spożywać, a których należy dla własnego zdrowia unikać.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
- Tłuszcze to substancje chemiczne zbudowane z glicerolu i trzech cząsteczek kwasu tłuszczowego. Od tego, jakie to cząsteczki zależy to, czy powinniśmy je jeść czy nie - wyjaśniała w "Studiu Active" dietetyk kliniczny Katarzyna Błażejewska.
Tłuste wyjaśnienia
- Ze względu na budowę chemiczną możemy wyróżnić kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Nasycone kwasy tłuszczowe są pochodzenia zwierzęcego. Rozpoznamy je po tym, że w temperaturze pokojowej będą miały stałą konsystencję - wyjaśniała. - Te tłuszcze nie są nam niezbędne - dodała, klasyfikując je jako te "złe".
Dobrymi są natomiast tłuszcze pochodzenia roślinnego. - Wszelkiego rodzaju oleje i oliwy, jak również tłuszcze znajdujące się w rybach, nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi - wyjaśniła dietetyk.
"Złe" i "dobre"
- Jeżeli spożywamy zbyt dużo tłuszczów nasyconych to mamy różnego rodzaju problemy zdrowotne, począwszy od problemów z sercem przez otyłość - podkreśliła trenerka fitness Edyta Litwiniuk. - Ludzie często skupiają się na tłuszczach nasyconych i nienasyconych, zwierzęcych i roślinnych. A największym zagrożeniem, jak mi się wydaje, są tak zwane roślinnego pochodzenia tłuszcze trans - zaznaczyła trenerka.
Tłuszcze trans to utwardzone oleje roślinne. Uznaje się je za najbardziej szkodliwe dla zdrowia - spożycie ich w dużych ilościach sprzyja rozwojowi m.in. cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. To nie wszystko - obniżają płodność i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka. - Znajdują się między innymi w ciastkach i batonach - zaznaczyła Litwiniuk.
Nie rezygnuj
Ale tłuszcz jest naszemu organizmowi potrzebny, aby prawidłowo przyswajał dostarczane składniki odżywcze. Jak radzi dietetyk Błażejewska najlepiej dodawać do każdego posiłku niewielką ich ilość. Dlaczego? - Pamiętajmy o tym, że tłuszcz jest nośnikiem witamin rozpuszczalnych w nim. Jeżeli będziemy chcieli zjeść zdrową przekąskę i zjemy same warzywa bez dodatku tłuszczowego, to witaminy w nich zawarte nie przyjmą się - wyjaśniła.
Autor: stella/mk / Źródło: TVN Meteo Active