Rozpoczął się sezon grzybowy. Miłośnicy tych leśnych przysmaków powoli wybierają się na grzybobrania. Naucz się rozróżniać te jadalne od trujących.
Kilka dni temu matka i jej 16-letnia córka z Bydgoszczy zatruły się grzybami. Kobiety pomyliły kurki, czyli pieprznika jadalnego, prawdopodobnie z zasłoniakiem rudawym. Kurkę przypomina również lisówka pomarańczowa. By nie doszło do zatrucia, warto zwrócić uwagę na budowę grzyba. Kurka ma zupełnie inny trzon. Kolorystycznie one są podobne do siebie, ale trzon u kurki jest dużo grubszy, a lisówka pomarańczowa ma właśnie bardzo cieniusieńki trzon. Lisówka pomarańczowa ma pomarańczowe mleczko i to jest charakterystyczne, ponieważ wypłynie ono zaraz po zerwaniu grzyba.
Grzyby z "gąbką"
Początkującym grzybiarzom zalecamy sięganie jedynie po grzyby, które mają po kapeluszem tzw. "gąbkę". Charakterystyczną cechą muchomorów jest zakończenie trzonów tych grzybów, które są w pochewce a grzybnia jest porozrywana. Pod kapeluszem, pod trzonem jest biały przerośnięty pierścień, a pod kapeluszem białe blaszki. Jeśli słabo znamy grzyby, wybierajmy te, które mają rurki czyli gąbeczkę. One nie są śmiertelnie trujące.
Korzystaj z atlasów
Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów). W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Trzeba unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. Muchomory sromotnikowe - jak wynika z relacji osób, które się nimi zatruły - mają przyjemny smak.
Nie należy zbierać małych grzybów, które trudno odróżnić od trujących. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
Grzyby należy jeść bezpośrednio po zebraniu, gdyż pozostawienie ich w lodówce może sprawić, że nie będą już przydatne do spożycia.
Przenoś w koszyku
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza ich psucie. Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupisk odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają z otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Natychmiast do szpitala
Najbezpieczniej nie zachęcać dzieci do jedzenia grzybów. Powinniśmy obserwować, jak organizm reaguje po zjedzeniu potrawy z grzybami. W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Autor: AD/jap / Źródło: tvnmeteo.pl