Dla wielu z nas jednym z symboli lata jest grillowanie. Niestety nietrudno si臋 podczas niego zatru膰. Jak tego unikn膮膰? Wbrew pozorom ca艂kiem prosto. Wystarczy zastosowa膰 si臋 do kilku wskaz贸wek i zwraca膰 uwag臋 na pewne drobiazgi.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU 呕YCIA! JAK OGL膭DA膯 TVN METEO ACTIVE?
Dyrektor Centrum Bezpiecze艅stwa 呕ywno艣ci na Uniwersytecie w Georgii Mike Doyle zaznacza, 偶e unikn膮膰 zatrucia pokarmowego jeste艣my w stanie ju偶 w sklepie. Je偶eli na grilla chcemy zabra膰 produkty mro偶one, musimy szczeg贸lnie uwa偶nie przygl膮da膰 si臋 opakowaniu. Nie mo偶e by膰 ono nieszczelne. Sam produkt z kolei nie mo偶e by膰 mi臋kki czy p艂ynny.
Wa偶na jest te偶 kolejno艣膰 pakowania produkt贸w - zar贸wno do koszyka, jak i do torby. Mi臋so i jaja powinny znale藕膰 si臋 w koszyku jako ostatnie oraz by膰 pakowane oddzielnie, zw艂aszcza je偶eli kupowali艣my tak偶e chemi臋 gospodarcz膮.
Rozpakuj zakupy prawid艂owo
Po przyj艣ciu do domu nie ma co zwleka膰 z rozpakowaniem zakup贸w: bakterie w temperaturze pokojowej w ci膮gu 20-30 minut s膮 w stanie podwoi膰 swoj膮 liczb臋. Mi臋so, kt贸rego nie zamierzamy przyrz膮dza膰 i spo偶y膰 w ci膮gu 48 godzin od zakupu, nale偶y zamrozi膰. Do zamra偶arki powinny bezzw艂ocznie trafi膰 tak偶e wszelkie produkty mro偶one, je偶eli nie zamierzamy ich od razu przygotowywa膰.
Warto tak偶e pami臋ta膰, 偶e lod贸wka ma system i zapewniaj膮cy cyrkulacj臋 powietrza w jej wn臋trzu. Dlatego bardzo istotne jest, aby nie zape艂nia膰 jej do stopnia, w kt贸rym nie spos贸b wcisn膮膰 do 艣rodka szpilki. Je偶eli jest w niej zbyt du偶o produkt贸w, ryzykujemy ich zepsucie si臋.
Prawid艂owe przygotowanie
Katherine Zeratsky, dietetyczka Kliniki Mayo, podkre艣la, 偶e naj艂atwiej do rozprzestrzenienia si臋 bakterii mo偶e doj艣膰 podczas jej obrabiania: marynowania, sma偶enia, rozmra偶ania, mycia czy porcjowania. "Zainfekowane" zostaj膮 wtedy naczynia, sztu膰ce, a tak偶e inne produkty 偶ywno艣ciowe.
- Nietrudno zapomnie膰 o znaczeniu utrzymania czysto艣ci w kuchni - zauwa偶y艂a. - Niewiele os贸b pami臋ta, 偶e aby taki stan utrzyma膰, nale偶y we w艂a艣ciwy spos贸b post臋powa膰 z surowymi produktami spo偶ywczymi - doda艂a.
Przyk艂ad? Niejedna osoba podpisa艂aby si臋 pod stwierdzeniem, 偶e nale偶y surowe mi臋so my膰, aby pozby膰 si臋 偶eruj膮cych na艅 bakterii.
- To niebezpieczna praktyka, umo偶liwiaj膮ca mikroorganizmom rozprzestrzenienie si臋 po pomieszczeniu - zaznaczy艂a dietetyczka. Mi臋so najlepiej oczyszcza膰 z dala od innych produkt贸w oraz marynowa膰 w zamykanych szczelnie pojemnikach i przechowywa膰 w lod贸wce.
Mike Doyle, podkre艣la, 偶e kluczowa jest temperatura, w jakiej przechowujemy czy przygotowujemy 偶ywno艣膰. Warto wi臋c zainwestowa膰 w termometr do 偶ywno艣ci, pozwalaj膮cy sprawdzi膰, w jakiej temperaturze gin膮 szkodliwe dla nas szczepy rozwijaj膮ce si臋 w danym produkcie.
Zanim zaczniemy przyrz膮dza膰 danie z warzywami czy owocami, musimy dok艂adnie umy膰 nie tylko je. Wyczy艣膰my tak偶e swoje d艂onie oraz no偶e czy obieraczki.
Odpowiednie podanie
Grillowanie to biesiadowanie, a to oznacza sp臋dzenie przy wsp贸lnym stole raczej godzin, ani偶eli kilku kr贸tkich chwil. Ale podczas gdy wskazane jest, aby go艣cie si臋 nie spieszyli, tak gospodarze powinni zadba膰 o to, aby okre艣lone produkty nie znajdowa艂y si臋 na 艣wie偶ym powietrzu d艂u偶ej ni偶 to bezpieczne. Bezpiecznie jest przyj膮膰, 偶e powinny sta膰 na stole co najwy偶ej dwie godziny.
Warto tak偶e pami臋ta膰, 偶e trzymanie w pe艂nym s艂o艅cu np. sa艂atek z jajkami lub majonezem jest ryzykowne. Bia艂ko dzia艂a jak magnez na bakterie, licznie si臋 namna偶aj膮ce. Lepiej wi臋c trzyma膰 takie dodatki do da艅 g艂贸wnych w cieniu, a najlepiej - w lod贸wce.
Sprawd藕cie, jak zdrowo grillowa膰.
Autor: msb/map/rp / 殴r贸d艂o: accuweather.com