Grillowanie bez zatrucia pokarmowego. Jak uniknąć choroby?

Grillowanie może być zdrowe
Grillowanie może być zdrowe
Dla wielu z nas jednym z symboli lata jest grillowanie. Niestety nietrudno się podczas niego zatruć. Jak tego uniknąć? Wbrew pozorom całkiem prosto. Wystarczy zastosować się do kilku wskazówek i zwracać uwagę na pewne drobiazgi.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Dyrektor Centrum Bezpieczeństwa Żywności na Uniwersytecie w Georgii Mike Doyle zaznacza, że uniknąć zatrucia pokarmowego jesteśmy w stanie już w sklepie. Jeżeli na grilla chcemy zabrać produkty mrożone, musimy szczególnie uważnie przyglądać się opakowaniu. Nie może być ono nieszczelne. Sam produkt z kolei nie może być miękki czy płynny.

Ważna jest też kolejność pakowania produktów - zarówno do koszyka, jak i do torby. Mięso i jaja powinny znaleźć się w koszyku jako ostatnie oraz być pakowane oddzielnie, zwłaszcza jeżeli kupowaliśmy także chemię gospodarczą.

Rozpakuj zakupy prawidłowo

Prawidłowe przygotowanie

Katherine Zeratsky, dietetyczka Kliniki Mayo, podkreśla, że najłatwiej do rozprzestrzenienia się bakterii może dojść podczas jej obrabiania: marynowania, smażenia, rozmrażania, mycia czy porcjowania. "Zainfekowane" zostają wtedy naczynia, sztućce, a także inne produkty żywnościowe.

- Nietrudno zapomnieć o znaczeniu utrzymania czystości w kuchni - zauważyła. - Niewiele osób pamięta, że aby taki stan utrzymać, należy we właściwy sposób postępować z surowymi produktami spożywczymi - dodała.

Przykład? Niejedna osoba podpisałaby się pod stwierdzeniem, że należy surowe mięso myć, aby pozbyć się żerujących nań bakterii.

- To niebezpieczna praktyka, umożliwiająca mikroorganizmom rozprzestrzenienie się po pomieszczeniu - zaznaczyła dietetyczka. Mięso najlepiej oczyszczać z dala od innych produktów oraz marynować w zamykanych szczelnie pojemnikach i przechowywać w lodówce.

Mike Doyle, podkreśla, że kluczowa jest temperatura, w jakiej przechowujemy czy przygotowujemy żywność. Warto więc zainwestować w termometr do żywności, pozwalający sprawdzić, w jakiej temperaturze giną szkodliwe dla nas szczepy rozwijające się w danym produkcie.

Zanim zaczniemy przyrządzać danie z warzywami czy owocami, musimy dokładnie umyć nie tylko je. Wyczyśćmy także swoje dłonie oraz noże czy obieraczki.

Odpowiednie podanie

Grillowanie to biesiadowanie, a to oznacza spędzenie przy wspólnym stole raczej godzin, aniżeli kilku krótkich chwil. Ale podczas gdy wskazane jest, aby goście się nie spieszyli, tak gospodarze powinni zadbać o to, aby określone produkty nie znajdowały się na świeżym powietrzu dłużej niż to bezpieczne. Bezpiecznie jest przyjąć, że powinny stać na stole co najwyżej dwie godziny.

Warto także pamiętać, że trzymanie w pełnym słońcu np. sałatek z jajkami lub majonezem jest ryzykowne. Białko działa jak magnez na bakterie, licznie się namnażające. Lepiej więc trzymać takie dodatki do dań głównych w cieniu, a najlepiej - w lodówce.

Sprawdźcie, jak zdrowo grillować.

Jak zdrowo grillować?

Jak zdrowo grillować?

Autor: msb/map/rp / Źródło: accuweather.com

Czytaj także: