Dla wielu z nas jednym z symboli lata jest grillowanie. Niestety nietrudno się podczas niego zatruć. Jak tego uniknąć? Wbrew pozorom całkiem prosto. Wystarczy zastosować się do kilku wskazówek i zwracać uwagę na pewne drobiazgi.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Dyrektor Centrum Bezpieczeństwa Żywności na Uniwersytecie w Georgii Mike Doyle zaznacza, że uniknąć zatrucia pokarmowego jesteśmy w stanie już w sklepie. Jeżeli na grilla chcemy zabrać produkty mrożone, musimy szczególnie uważnie przyglądać się opakowaniu. Nie może być ono nieszczelne. Sam produkt z kolei nie może być miękki czy płynny.
Ważna jest też kolejność pakowania produktów - zarówno do koszyka, jak i do torby. Mięso i jaja powinny znaleźć się w koszyku jako ostatnie oraz być pakowane oddzielnie, zwłaszcza jeżeli kupowaliśmy także chemię gospodarczą.
Rozpakuj zakupy prawidłowo
Po przyjściu do domu nie ma co zwlekać z rozpakowaniem zakupów: bakterie w temperaturze pokojowej w ciągu 20-30 minut są w stanie podwoić swoją liczbę. Mięso, którego nie zamierzamy przyrządzać i spożyć w ciągu 48 godzin od zakupu, należy zamrozić. Do zamrażarki powinny bezzwłocznie trafić także wszelkie produkty mrożone, jeżeli nie zamierzamy ich od razu przygotowywać.
Warto także pamiętać, że lodówka ma system i zapewniający cyrkulację powietrza w jej wnętrzu. Dlatego bardzo istotne jest, aby nie zapełniać jej do stopnia, w którym nie sposób wcisnąć do środka szpilki. Jeżeli jest w niej zbyt dużo produktów, ryzykujemy ich zepsucie się.
Prawidłowe przygotowanie
Katherine Zeratsky, dietetyczka Kliniki Mayo, podkreśla, że najłatwiej do rozprzestrzenienia się bakterii może dojść podczas jej obrabiania: marynowania, smażenia, rozmrażania, mycia czy porcjowania. "Zainfekowane" zostają wtedy naczynia, sztućce, a także inne produkty żywnościowe.
- Nietrudno zapomnieć o znaczeniu utrzymania czystości w kuchni - zauważyła. - Niewiele osób pamięta, że aby taki stan utrzymać, należy we właściwy sposób postępować z surowymi produktami spożywczymi - dodała.
Przykład? Niejedna osoba podpisałaby się pod stwierdzeniem, że należy surowe mięso myć, aby pozbyć się żerujących nań bakterii.
- To niebezpieczna praktyka, umożliwiająca mikroorganizmom rozprzestrzenienie się po pomieszczeniu - zaznaczyła dietetyczka. Mięso najlepiej oczyszczać z dala od innych produktów oraz marynować w zamykanych szczelnie pojemnikach i przechowywać w lodówce.
Mike Doyle, podkreśla, że kluczowa jest temperatura, w jakiej przechowujemy czy przygotowujemy żywność. Warto więc zainwestować w termometr do żywności, pozwalający sprawdzić, w jakiej temperaturze giną szkodliwe dla nas szczepy rozwijające się w danym produkcie.
Zanim zaczniemy przyrządzać danie z warzywami czy owocami, musimy dokładnie umyć nie tylko je. Wyczyśćmy także swoje dłonie oraz noże czy obieraczki.
Odpowiednie podanie
Grillowanie to biesiadowanie, a to oznacza spędzenie przy wspólnym stole raczej godzin, aniżeli kilku krótkich chwil. Ale podczas gdy wskazane jest, aby goście się nie spieszyli, tak gospodarze powinni zadbać o to, aby określone produkty nie znajdowały się na świeżym powietrzu dłużej niż to bezpieczne. Bezpiecznie jest przyjąć, że powinny stać na stole co najwyżej dwie godziny.
Warto także pamiętać, że trzymanie w pełnym słońcu np. sałatek z jajkami lub majonezem jest ryzykowne. Białko działa jak magnez na bakterie, licznie się namnażające. Lepiej więc trzymać takie dodatki do dań głównych w cieniu, a najlepiej - w lodówce.
Sprawdźcie, jak zdrowo grillować.
Autor: msb/map/rp / Źródło: accuweather.com