Chcesz mieć płaski brzuch? Podpowiadamy, czego nie jeść

Produkty groźne dla żołądka
Produkty groźne dla żołądka
Bóle brzucha, wzdęcia, gazy i biegunki. Takie dolegliwości grożą Ci, jeśli zjesz coś z naszej zakazanej listy. Lepiej wykreśl te produkty ze swojego menu.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

1. Mleko

Co trzeci Polak nie toleruje zawartej w mleku laktozy. Im jesteśmy starsi, tym gorzej trawimy mleko, bo mamy coraz mniej enzymu koniecznego do trawienia laktozy: laktazy. Po ukończeniu piątego roku życia obecność laktazy obniża się o kilkadziesiąt procent. Efektem picia mleka są więc bóle brzucha, wzdęcia i biegunki.

2. Brokuły

To zdrowe warzywo, ale tylko dla zdrowych. W przypadku osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego może prowadzić do skurczów jelit, rozstroju żołądkowego, a nawet wywoływać stany zapalne jelit. Wszystko przez dużą ilość błonnika w warzywie.

3. Czekolada

Zawiera teobrominę, substancję która rozluźnia mięśnie zwieracza przełyku powodując, że kwas żołądkowy i zalegająca w żołądku treść pokarmowa cofają się, powodując uczucie bólu i pieczenia. To dolegliwości osób borykających się ze zgagą.

Cierpiący na refluks żołądkowo-przełykowy powinni unikać czekolady także ze względu na kofeinę, która wzmaga produkcję kwasu żołądkowego.

4. Napoje gazowane

Tuczą, są przyczyną zaburzenia rytmu wypróżnień i dokuczliwych bólów brzucha. Swoją słodycz zawdzięczają fruktozie, a na jej nietolerancję cierpi co trzeci Europejczyk. Prowadzi ona do powstawania gazów, wzdęć i biegunek.

5. Mięta

Mięta ma wiele właściwości leczniczych, jednak czasem efekt jej zastosowania jest odwrotny od oczekiwanego.

Roślina ta może przyczyniać się do pojawienia nieprzyjemnych dolegliwości - refluks żołądkowo-przełykowy. Za jego przyczyną zarówno kwas żołądkowy, jak i treści pokarmowe mogą łatwiej cofać się do przełyku. Jest to dolegliwość, która dotyka miliony osób, a jej następstwami są zgaga, nieprzyjemne pieczenie w klatce piersiowej, a czasem także gorzki smak w ustach.

Mięta działa rozluźniająco na system zastawkowy, który zapobiega cofaniu się treści żołądkowej. Z tego powodu może wydostawać się ona do przełyku i ust, a stamtąd do płuc. Kwas żołądkowy może uszkodzić, a nawet zniszczyć wyściółkę przełyku.

Nie należy podawać naparu z mięty dzieciom cierpiącym na torsje, gdyż może ona nasilić odruch wymiotny.

ZOBACZ TEŻ > Rozwolnienie – przyczyny biegunki, rodzaje i sposoby jej zatrzymania

Autor: mar/mab / Źródło: TVN Meteo Active

Czytaj także: