Mandarynki to mniejsze od pomarańczy cytrusy o wysokiej zawartości witaminy C. Są cenione nie tylko za swój słodki smak i soczysty miąższ, łatwość obierania ze skórki, ale i walory zdrowotne. Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika. Rosną na drzewkach mandarynkowych, które z powodzeniem można uprawiać w doniczce na domowym parapecie.
● Mandarynki to owoce cytrusowe o soczystym i słodkim miąższu, mniejsze od pomarańczy i łatwiejsze w obieraniu. ● Jadalne części mandarynek to zarówno ich miąższ, jak i owoce. ● Mandarynki składają się w dużej mierze z wody (ponad 80 proc. owocu), zawierają dużo witaminy C i błonnika. ● Mandarynki mają mało kalorii, co - w połączeniu z wysoką zawartością błonnika pokarmowego - czyni je popularnym owocem wśród osób dbających o utrzymanie prawidłowej wagi. ● Wartości zdrowotne mandarynek wynikają przede wszystkim z zawartej w nich witaminie C (korzystnie wpływa na skórę i odporność). ● Drzewka mandarynkowe można uprawiać w warunkach domowych w donicy.
Mandarynki (Citrus tangernina) to owoce cytrusowe, które pochodzą z tropikalnych obszarów Azji. Owoce mandarynki jadane są na surowo, w ciastach, deserach i jako sok. Także skórka mandarynek jest jadalna, często dodaje się ją np. do ciast. Inna nazwa dla tego owocu, często stosowana zamiennie, acz nie do końca poprawnie, to klementynka.
Mandarynki mają soczysty słodki miąższ i tę przewagę nad pomarańczami, że łatwiej się je obiera. Jak wszystkie cytrusy, mandarynki są zdrowe. Poza witaminą C i A zawierają również tiaminę, witaminę B6, miedź, potas, kwas pantotenowy (witaminę B5).
Mandarynki: właściwości
Podobnie jak wszystkie owoce cytrusowe, mandarynki są bogatym źródłem witaminy C. Zawierają też witaminę A: 100 gramów mandarynki pokrywa około 14 proc. dziennego zalecanego spożycia tej witaminy.
Właściwości zdrowotne mandarynek to m.in. korzystny wpływ na: - skórę. Witamina C odgrywa istotną rolę w procesie wytwarzania kolagenu. Ponadto zapobiega i łagodzi uszkodzenia skóry spowodowane ekspozycją na słońce oraz działa rozjaśniająco na przebarwienia. Kolagen wzmacnia też stawy i kości; - absorpcję żelaza. Witamina C pomaga przyswajać żelazo, tym samym zapobiegać anemii; - wzrok. Witamina C zawarta w mandarynkach może opóźniać wystąpienie zaćmy i związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Witamina A ma korzystne działanie na wzrok; - prawidłową masę ciała. Mandarynki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Kobiety poniżej 50 roku życia powinny dążyć do spożycia 25 gramów błonnika dziennie, a mężczyźni około 38 gramów; - odporność. Witamina C wspiera układ odpornościowy poprzez pobudzanie funkcji białych krwinek.
Istnieją również doniesienia o korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania skórek mandarynki. Skórka zawiera superflawonoid, czyli przeciwutleniacz, zwany tangeretyną. Superflawonoidy okazały się obiecujące w badaniach jako skuteczny sposób na obniżenie poziomu cholesterolu. Dalszych badań wymagają tezy, że skórka mandarynek może mieć korzystne działanie antycukrzycowe i antynowotworowe.
Ile kalorii mają mandarynki
Średniej wielkości mandarynka (ok. 90 gramów) ma 47 kcal. Jest też dobrym źródłem wody, która stanowi ponad 80 proc. owocu. Pozostałe składniki odżywcze w mandarynce tej wielkości to: - białko: 0,7 grama, - tłuszcz: 0,3 grama, - węglowodany: 12 gramów, - błonnik: 1,6 grama, - cukier: 9,3 grama.
Klementynki
Klementynki (Citrus clementina) to rodzaj mandarynek. Są jednak słodsze, łatwiejsze do obrania i nie mają pestek (lub mają ich niewiele), co sprawia, że są szczególnie lubiane przez dzieci. Zwykle są też nieco mniejsze od mandarynek i mają gładszą, bardziej błyszczącą skórę.
Drzewo mandarynkowe
Mandarynki rosną na niedużych drzewkach. Drzewo mandarynkowe może czasem dorosnąć do ok. 5-7 metrów, jest kolczaste i ma lancetowate liście z ząbkowatymi brzegami. Kwiaty mandarynki są białe lub różowe i intensywnie pachną. Drzewka mandarynkowe można uprawiać w doniczkach. Są wtedy niższe, należy je przycinać. W warunkach domowych kwitną najczęściej wiosną. Jeśli drzewko mandarynkowe pochodzi z sadzonki z owocującej rośliny, jest duża szansa, że zaowocuje nawet w domu. Warto jednak trzymać zimą roślinę w chłodnym pomieszczeniu, a latem można wystawiać ją na dwór w słoneczne miejsce.
Źródło: healthline.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock