Ile godzin trwał najdłuższy w historii maraton grillowania? Ile ważyła największa porcja przygotowanego naraz mięsa wołowego, a ile mierzyła najdłuższa wegetariańska kiełbaska świata? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań dotyczących grilla znajdziecie w poniższym artykule.
W środę rozpoczyna się długi weekend majowy, a z naszej prognozy na majówkę wynika, że co najmniej przez kilka dni towarzyszyć nam będą sprzyjające warunki atmosferyczne. Słoneczna aura zachęca do grillowania z rodziną i znajomymi. Oto garść ciekawostek na temat najpopularniejszej majówkowej aktywności.
Samotnie i w grupie
Rekordowy maraton grillowania odbył się w kwietniu 2014 roku w amerykańskim stanie Georgia. Jan Greeff z Republiki Południowej Afryki grillował bez przerwy przez 80 godzin. W tym czasie udało mu się przygotować 1000 parówek, 200 kolb kukurydzy, 104 kawałki kurczaka, 558 hamburgerów i 526 kiełbasek boerewors, typowych dla południowoafrykańskiej kuchni. Wielkie grillowanie zostało zorganizowane w celach dobroczynnych - osoby, które odwiedziły miejsce bicia rekordu, mogły przekazać datek na rzecz fundacji badającej cukrzycę typu 1.
Osobno rekord najdłuższego grillowania został pobity także w kategorii drużynowej. W lipcu 2022 roku trzyosobowa drużyna z Teksasu grillowała hamburgery, cebulę, paprykę oraz dania kuchni meksykańskiej przez 40 godzin i 49 minut.
Rekord największej liczby osób grillujących w jednym miejscu pochodzi z Japonii. W listopadzie 2023 roku 2220 osób w mieście Ishigaki jednocześnie przygotowywało wołowe szaszłyki. Mięso zostało wybrane nieprzypadkowo, ponieważ Ishigaki jest jednym z miejsc hodowli bydła na słynną wołowinę wagyuu.
W Księdze Rekordów Guinnessa znalazło się także miejsce dla najpopularniejszej w historii lekcji grillowania. W Kansas City w stanie Missouri trzech profesjonalnych kucharzy uczyło 336 osoby, jak przygotowywać grillowane żeberka i steki. Lekcja odbyła się w kwietniu 2017 roku.
Chociaż majówkowe imprezy grillowe na pewno przyciągną wiele osób, raczej nie mamy co liczyć na podobną frekwencję, co grill w meksykańskim Monterrey w sierpniu 2013 roku. Na miejskiej, zorganizowanej przez lokalne władze imprezie pojawiło się bowiem aż 45 252 osób.
Czytaj dalej: Kto powinien unikać potraw z grilla?
Rekordowe potrawy
Grillowe rekordy dotyczą jednak nie tylko kucharzy, ale i tego, co trafia na grilla. Najdłuższa kiełbaska powstała w grudniu 2014 roku w rumuńskim Ploeszti. Wyrób mięsny mierzył 62,75 kilometrów długości. Po oficjalnym zmierzeniu mięso zostało rozdysponowane wśród mieszkańców miasta.
W Księdze Rekordów Guinnessa znalazło się także miejsce dla opcji jarskiej. W 2010 roku w Duesseldorfie w Niemczech przygotowano wegetariańską kiełbaskę o długości 101 metrów. Co ciekawe, potrawa trafiła na ruszt w całości, bez krojenia na mniejsze porcje.
Największa porcja wołowiny, jaką grillowano jednocześnie, ważyła 9,1 kilograma. Została ona przygotowana w marcu 2011 roku dla uczczenia 30 rocznicy założenia zakładu przetwórstwa mięs z miasta General Pico w Argentynie, po czym rozdana 20 tysiącom świętujących. Co ciekawe, w stanie surowym mięso ważyło ponad 13,7 kg.
Sporą imprezę zorganizowano także w brazylijskim mieście Goiania w lipcu 2022 roku. Aby nakarmić 40 tysięcy smakoszy zgromadzonych na stadionie Serra Dourada, przygotowano 52 300 porcji wołowiny, które wydano zaledwie w ciągu 8 godzin.
Tak duże potrawy wymagają odpowiedniego sprzętu do gotowania. Najdłuższy grill świata został zbudowany w Bayambang na Filipinach w marcu 2014 roku. Konstrukcja o długości 8 km posłużyła do przygotowania 50 tysięcy kilogramów ryb.
Źródło: Guinness World Records
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock