Dzika róża to pospolicie występujący w Polsce krzew. Owoce dzikiej róży są cenione ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C. Przyrządza się z nich konfitury, soki, nalewki i wino. Płatki dzikiej róży są jadalne, znajdują też zastosowanie w kosmetyce. Podpowiadamy, kiedy warto spożywać produkty z dzikiej róży i jak przygotować z jej owoców nalewkę, wino i sok.
● Dzika róża jest krzewem z rodziny różowatych. ● Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C. Zawierają także witaminy z grupy B, witaminę A, PP i K, olejki eteryczne, garbniki, pektyny i kwasy organiczne. ● Dzika róża działa moczopędnie, rozkurczająco i żółciopędnie. Sok i nalewka z dzikiej róży stosowane są dla wzmocnienia odporności. ● Z płatków róży przyrządza się herbatę, konfitury, a także kosmetyki: kremy i olejki.
Dzika róża (Rosa canina) to krzew z rodziny różowatych. W Polsce rośnie pospolicie w zaroślach, na skraju łąk, lasów i przy drogach. Owoce dzikiej róży cenione są za swoje właściwości lecznicze, szczególnie wysoką zawartość witaminy C. Przygotowuje się z nich przetwory. Szczególne cenione są wino, sok i nalewka z dzikiej róży.
Krzak dzikiej róży
Jak wygląda dzika róża? Krzak dzikiej róży osiąga ok. trzy metry wysokości. Gałęzie mają kolce i są odgięte w kierunku podłoża. Liście są ciemnozielone zakończone ostrymi ząbkami. Dzika róża kwitnie na różowo lub biało-różowo, a owoce dzikiej róży są ciemnoczerwone, wydłużone i mają ok. dwa lub trzy cm.
Dzika róża - właściwości
Już dwa lub trzy owoce dzikiej róży pozwalają pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale to nie koniec jej prozdrowotnych właściwości. Dzika róża ma działanie:
- moczopędne, - żółciopędne, - kojące, - rozkurczające, - wzmacniające odporność.
Zawarta w dzikiej róży witamina A dba o wzrok, układ pokarmowy i oddechowy. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego, wzmacniają odporność. Witamina PP wzmacnia naczynia krwionośne.
Dzika róża - owoc
Owoce dzikiej róży wykorzystuje się w przetwórstwie. Przyrządza się z nich konfitury, dżemy, soki, nalewki, syropy. Wchodzą też w skład mieszanek ziołowych. Dojrzałe owoce dzikiej róży zawierają dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż czarna porzeczka i w ogóle więcej niż inne rośliny rosnące w naszym kraju. Oprócz witaminy C, w owocach dzikiej róży znajdują się witaminy z grupy B, witamina A i witamina PP i K, a także olejki eteryczne, garbniki, pektyny i kwasy organiczne.
Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?
Owoce dzikiej róży należy zbierać, zanim całkiem dojrzeją. Zbieramy owoce twarde, o ładnej skórce, niepokrytej plamami. Przejrzałe owoce dzikiej róży nie będą miały tak dobrej zawartości substancji aktywnych, co owoce, które jeszcze nie są w pełni dojrzałe. Do zbioru owoców dzikich róży wybieramy pogodny, bezdeszczowy dzień.
Płatki róży
Dzika róża kwitnie od maja do lipca. Z płatków róży można przyrządzać herbatę, konfitury, wodę różaną. Wykorzystywane są także w kosmetyce do sporządzania kremów, toników i hydrolatów różanych o działaniu nawilżającym, pielęgnującym i przeciwstarzeniowym. Z tego powodu dzika róża nazywana jest też „eliksirem młodości”. Dużą popularnością w pielęgnacji cieszy się także olejek różany, który dzięki zawartości witaminy C rozjaśnia cerę i wyrównuje koloryt skóry.
Nalewka z dzikiej róży
Nalewka z dzikiej róży działa rozgrzewająco przy przeziębieniu. Warto ją także pić w okresach obniżonej odporności. Jest wiele sposobów przygotowania nalewki z dzikiej róży. Można ją zrobić na spirytusie lub wódce, dodać cukier albo miód. Owoce dzikiej róży nakłuwa się igłą lub szpilką, zalewa 700 ml spirytusu, dodaje przyprawy (goździki, miętę, rumianek) i odstawia na ok. sześć tygodni w ciepłe ciemne miejsce. Po tym czasie trzeba ją przecedzić przez drobne sitko lub gazę i wycisnąć owoce. Do nalewki dodajemy pół litra wódki oraz syrop miodowy (w dwóch szklankach miodu rozpuszczamy dwie szklanki miodu i po odcedzeniu wlewamy do nalewki). Przelewamy do wyparzonych, suchych butelek i odstawiamy na przynajmniej trzy miesiące. Im dłużej nalewka z dzikiej róży będzie leżakować, tym lepiej dla jej walorów smakowych.
Wino z dzikiej róży
Wino z dzikiej róży wytwarza się ze świeżych lub suszonych owoców. Owoce zalewa się wodą i cukrem i poddaje fermentacji przez ok. sześć tygodni, po czym usuwa się owoce i kontynuuje nastawianie trunku. Kolor wina z dzikiej róży zależy od rodzaju owoców wykorzystanych do jego przyrządzenie. To z suszonych owoców dzikiej róży jest czerwone, ze świeżych herbaciane.
Sok z dzikiej róży
Sok z dzikiej róży dodany do wody lub herbaty przyda się w czasie przeziębienia i po chorobie. Polecany jest także osobom cierpiącym na bezsenność i przewlekły stres. Aby zrobić sok z dzikiej róży w domu, należy umyć i obrać z szypułek dwa kilo owoców dzikiej róży i zalać je litrem wrzątku. Po podgrzewaniu przez ok. kwadrans i przecedzeniu, dodajemy jedną łyżeczkę kwasku cytrynowego i gotujemy przez następne 15 minut. Słodzimy cukrem i przelewamy do wyparzonych i suchych butelek. Tak przygotowany sok przechowujemy w lodówce przez ok. dwa tygodnie lub pasteryzujemy go i przechowujemy w szafce kuchennej czy spiżarce. Pasteryzowany sok z dzikiej róży z dodatkiem cukru można przechowywać do kolejnego sezonu.
Olejek z dzikiej róży
Olej z dzikiej róży, czyli ekstrakt z dzikiej róży, wykorzystywany jest do produkcji perfum i kremów. Używany jest także bezpośrednio na skórę do masażu oraz podczas zabiegów pielęgnacyjnych cery wrażliwej i suchej. Odżywia skórę, wyrównuje koloryt, nawilża, zmniejsza widoczność przebarwień, blizn potrądzikowych i rozstępów. Nałożony na skronie pomoże na ból głowy.
Źródło: tvnmeteo.pl