Sukraloza, szeroko stosowany słodzik obecny między innymi w napojach i deserach typu light, może osłabiać skuteczność immunoterapii przeciwnowotworowej. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Pittsburghu oraz Centrum Onkologii UPMC Hillman.
Ryzyko zachorowania na cukrzycę może być o prawie 40 procent wyższe u osób, które wypijają dziennie jedną puszkę słodzonego sztucznie napoju - wynika z badania przeprowadzonego przez australijskich naukowców. Co ciekawe, ryzyko to jest większe niż w przypadku napojów zawierających cukier.
Na fali "glukozowej rewolucji" krytykowane są słodkie śniadanie, a wśród nich owsianka. Nie brak głosów, że szkodzi jelitom i powoduje duże skoki cukru. Między dietetykiem i lekarką wywiązał się o to danie spór, który będzie miał finał w sądzie.
Systemy ciągłego monitorowania glikemii to przełom w leczeniu cukrzycy. Są refundowane dla coraz większej grupy pacjentów, ale nadal w tym zakresie potrzeba zmian. Coraz chętniej po systemy CGM sięgają także osoby zdrowe. Jakie korzyści mogą z tego płynąć, a na co lepiej uważać?