Napoje słodzone odpowiadają za miliony nowych przypadków cukrzycy i chorób serca rocznie, alarmują naukowcy z Tufts University. Najbardziej dotknięci negatywnymi skutkami ich konsumpcji są młodzi mężczyźni.
Ustalenia naukowców z Tufts University w Medford w USA ukazały się w poniedziałek w czasopiśmie "Nature Medicine". Zapoznali się oni z badaniami przeprowadzonymi w 184 państwach świata dotyczącymi napojów słodzonych oraz występowania cukrzycy i chorób serca. Porównali statystyki sprzed trzech dekad, z 1990 roku, do tych z 2020 roku.
W badaniu oszacowano, że napoje słodzone powodują każdego roku ponad 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy i 1,1 mln nowych przypadków chorób serca na świecie. W 2020 roku stanowiły one odpowiednio 9,8 proc. i 3,1 proc. wszystkich wykrytych wtedy nowych przypadków tych chorób. Napoje słodzone zdaniem autorów analizy odpowiadały także za ponad 330 tys. zgonów z powodu tych dwóch schorzeń. - Jest to kryzys zdrowia publicznego, który wymaga pilnych działań - ocenia główny autor badania, kardiolog dr Dariush Mozaffarian.
Kto jest najbardziej dotknięty
Badacze zwrócili uwagę, że najbardziej dotknięci zdrowotnymi konsekwencjami spożywania napojów słodzonych są młodzi mężczyźni, wykształceni i zamieszkujący obszary miejskie.
Wskazali też na ogromne nierówności na świecie pod tym względem i na szczególnie poważną sytuację w dwóch regionach - w krajach Ameryki Łacińskiej i Karaibów napoje słodzone wiązały się z rozwojem 24 proc. wszystkich przypadków cukrzycy i 11 proc. wszystkich przypadków chorób serca, z kolei w krajach Afryki Subsaharyjskiej było to odpowiednio 22 proc. i 11 proc.
Według naukowców od 1990 roku to właśnie w Afryce Subsaharyjskiej nastąpił największy wzrost rozwoju chorób związanych z konsumpcją napojów słodzonych - o niemal 9 proc. w przypadku cukrzycy i 4 proc. w przypadku chorób serca.
Zgodnie z badaniem najgorzej sytuacja wygląda w Meksyku, Kolumbii i RPA. W Kolumbii napoje słodzone odpowiadają za niemal połowę (48 proc.) wszystkich nowych przypadków cukrzycy, a w Meksyku - za jedną trzecią (30 proc.).
Naukowcy o najlepszym napoju
Naukowcy przypominają, że napoje słodzone zawierają "puste kalorie", czyli takie, które nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. Są źródłem węglowodanów, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Regularne ich spożywanie z czasem prowadzi do wzrostu masy ciała, insulinooporności i wielu problemów metabolicznych związanych z rozwojem cukrzycy i chorób serca.
Jednocześnie eksperci zauważają, że nawadnianie organizmu jest kluczowe dla utrzymywania poprawnego poziomu ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi czy trawienia - wskazuje dietetyczka Toby Smithson z Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego, cytowana przez CNN. - Najlepszym napojem do nawodnienia się jest woda - mówi. - Jeśli ktoś nie lubi zwykłej wody, może ją urozmaicić, dodając plastry cytryny, limonki, świeże zioła albo pijąc wodę gazowaną bez dodatku cukru - dodaje, komentując wyniki badania.
Według WHO obecnie około 830 mln ludzi na świecie ma cukrzycę, z czego większość zamieszkuje kraje słabo i średnio rozwinięte. W Polsce choruje na nią ok. 3 milionów osób. Przewiduje się, że do 2030 roku będzie się z nią zmagać nawet co dziesiąty Polak. Z kolei choroby układu krążenia są wiodącą przyczyną śmierci na świecie i odpowiadają za około 17,9 mln zgonów rocznie - przypomina "Guardian".
Źródło: Guardian, CNN, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock