Królowa Wielkiej Brytanii Elżbieta II w niedzielę będzie obchodziła 70. rocznicę wstąpienia na tron. W przeddzień jubileuszu monarchini zaprosiła przedstawicieli lokalnej społeczności do swojej rezydencji Sandringham House we wschodniej Anglii. Na przyjęciu otrzymała bukiet wykonany z tych samych gatunków kwiatów, które znalazły się w jej bukiecie koronacyjnym.
W niedzielę królowa Elżbieta II stanie się pierwszym brytyjskim monarchą w historii obchodzącym 70-lecie panowania. Ale główne obchody Platynowego Jubileuszu - podobnie jak było to w przypadku poprzednich okrągłych rocznic panowania - odbędą się na początku czerwca, co wynika częściowo z korzystniejszej pogody w tym czasie, a częściowo z faktu, że dzień objęcia przez nią tronu jest zarazem rocznicą śmierci jej ojca, Jerzego VI.
Królowa Wielkiej Brytanii w "olśniewającej" formie. Przyjęcie w przeddzień jubileuszu panowania
W sobotę, w przededniu jubileuszu, monarchini przyjęła w swojej posiadłości Sandringham House we wschodniej Anglii grupę emerytów, wolontariuszy oraz członkinie lokalnego Instytutu Kobiet.
Sobotnie przyjęcie było największym publicznym wydarzeniem z osobistym udziałem Elżbiety II od czasu przyjęcia na zamku w Windsorze w październiku zeszłego roku. Po tamtym spotkaniu lekarze zalecili jej odpoczynek, w związku z tym pojawiły się obawy o jej stan zdrowia. Teraz jednak, jak powiedziała jedna z uczestniczek przyjęcia Yvonne Brown, wiceprzewodnicząca lokalnego oddziału Instytutu Kobiet (WI) ze wsi Sandringham, królowa śmiała się, żartowała z gośćmi i była w "olśniewającej" formie. Jej słowa potwierdzają opublikowane przez media zdjęcia i nagrania wideo z sobotniego wydarzenia.
Królowa jest członkinią oddziału WI w Sandringham od 1943 roku, a jego przewodniczącą od 2003 roku.
Autorka legendarnego dania na przyjęciu u królowej Elżbiety
Oprócz członkiń WI na przyjęcie i spotkanie z królową zaproszeni zostali też emerytowani pracownicy Sandringham House z rodzinami, a także członkowie dwóch lokalnych organizacji charytatywnych Little Discoverers i West Norfolk Befriending. Pierwsza z nich zajmuje się edukacją dzieci w wieku przedszkolnym z trudnościami w poruszaniu się i opóźnionym rozwojem, natomiast druga pomaga samotnym starszym osobom w znalezieniu wyszkolonych wolontariuszy.
Jedną z osób uczestniczących w sobotnim spotkaniu była Angela Wood, która przed laty - jako 19-letnia uczennica szkoły kucharskiej - stworzyła danie znane później jako kurczak koronacyjny. W skład Poulet Reine Elizabeth - czyli kurczaka królowej Elżbiety, jak go pierwotnie nazywano - wchodzą: zimny gotowany kurczak, majonez, curry w proszku i morele. Został po raz pierwszy podany 350 zagranicznym dygnitarzom podczas bankietu z okazji koronacji w 1953 roku i od tego czasu na stałe wszedł do brytyjskiej kuchni.
Według królowej przepis ewoluował w ciągu tych lat. - Prawdopodobnie się zmienił, ponieważ w tamtych czasach robiliśmy niektóre rzeczy zupełnie inaczej - powiedziała. Jak przypomniały media, przepis musiał być prosty i niedrogi, bo wówczas Wielka Brytania wciąż odczuwała gospodarcze skutki II wojny światowej i nadal racjonowano żywność.
Uroczyste przekrojenie tortu i wyjątkowy bukiet
Królowa Elżbieta pojawiła się na przyjęciu w błękitnej sukience. Podczas wydarzenia przekroiła tort, upieczony przez lokalnego mieszkańca oraz otrzymała bukiet wykonany z gatunku kwiatów, które znalazły się również w jej bukiecie koronacyjnym z 1953- podał Buckingham Palace.
Jak się oczekuje, niedzielę królowa spędzi prywatnie w posiadłości Sandringham House, do której przyjechała pod koniec stycznia.
Źródło: PAP, Reuters