Ogniska norowirusów na luksusowych statkach wycieczkowych. Media o rekordowej liczbie przypadków

shutterstock_1133972711
Statek wycieczkowy Grand Princess w Oakland w USA
Źródło: Reuters Archive

Aż 13 ognisk norowirusów odnotowano na amerykańskich statkach wycieczkowych w ciągu pierwszych miesięcy tego roku, informują media. To najwięcej od ponad dekady. Nagły wzrost zachorowań może wiązać się z dużą liczbą pasażerów wycieczkowców - twierdzą eksperci cytowani przez CNN.

Ogniska norowirusów, powodujących często dolegliwości pokarmowe u ludzi, odnotowano w tym roku już na 13 statkach wycieczkowych podlegających jurysdykcji Stanów Zjednoczonych - wynika z danych zaprezentowanych przez Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (Centers for Disease Control and Prevention, CDC). To najwięcej od 2012 roku. W 2022 roku CDC informowała o zaledwie dwóch ogniskach norowirusów na statkach.

Ostatnie w tym roku takie ognisko pojawiło się na statku linii Viking Cruises, który zacumował w Nowym Jorku 20 czerwca. Podczas rejsu zachorowało blisko 13 proc. pasażerów i kilku członków załogi. Według przewoźnika wymienione osoby zaraziły się podczas obiadu w nadmorskiej restauracji na Islandii - przekazał CNN rzecznik firmy.

shutterstock_1133972711
shutterstock_1133972711
Źródło: Shutterstock

ZOBACZ TEŻ: Przypadki kamieni nerkowych coraz częstsze u dzieci. Szczególnie narażone są dziewczęta

Ogniska norowirusa na statkach. Przyczyny

Dokładna przyczyna nagłego wzrostu zachorowań w tym roku nie jest znana, jednak zdaniem ekspertów, cytowanych przez amerykańską stację, może ona wynikać z faktu, że na wycieczkowcach w ostatnim okresie pojawiła się rekordowa liczba pasażerów. Występowanie zakażeń norowirusowych jest częste zwłaszcza w środowiskach zamkniętych.

CLIA, organizacja skupiająca linie wycieczkowe, prognozuje, że liczba osób, które wezmą w tym roku udział w rejsach na statkach wycieczkowych, wyniesie 31,5 miliona na całym świecie - to więcej niż w analogicznych okresach przed pandemią COVID-19. CDC podkreśla na swojej stronie, że informacje o ogniskach chorób przewodu pokarmowego otrzymuje od personelu statków, które przewożą minimum 100 pasażerów w sytuacji, gdy 2 proc. lub więcej pasażerów cierpi na choroby żołądkowo-jelitowe.

Statki wycieczkowe (zdjęcie ilustracyjne)
Statki wycieczkowe (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło: Shutterstock

ZOBACZ TEŻ: Uwaga na niemyte owoce leśne. Lasy Państwowe mają ostrzeżenie

Norowirusy - jak się rozprzestrzeniają. Zapobieganie

Norowirusy rozprzestrzeniają się m.in. poprzez kontakt z zakażonymi osobami oraz zanieczyszczonymi powierzchniami, takimi jak toaleta czy meble, poprzez spożycie zanieczyszczonej żywności czy wody, ale też przez wdychanie wirusa unoszącego się w powietrzu np. z wymiocin lub odchodów osoby chorej. Nudności, wymioty, bóle brzucha, wodnista biegunka, wskazujące na ostre zapalenie żołądka i jelita cienkiego oraz gorączka to najczęstsze objawy norowirusa. Chociaż ustępują one zwykle po kilku dniach, zainfekowana osoba może zarażać przez dwa tygodnie.

W przypadku niemowląt i młodszych dzieci, osób osłabionych innymi chorobami oraz osób w starszym wieku, zakażenie norowirusami jest szczególnie groźne i może prowadzić do zgonu - informuje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl. GIS wymienia na niej sposoby zapobiegania zachorowaniom: bezwzględne przestrzeganie zasad higieny osobistej, systematyczną dezynfekcję skażonych wirusem powierzchni oraz odpowiednią higienę przygotowywania posiłków.

Jak skutecznie myć ręce. Wskazuje Główny inspektorat Sanitarny
Jak skutecznie myć ręce. Wskazuje Główny inspektorat Sanitarny
Źródło: Główny inspektorat Sanitarny

ZOBACZ TEŻ: Nadciąga fala wielkich upałów. W jakiej temperaturze organizm przestaje prawidłowo działać?

Czytaj także: